Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stabilt för Vallvik

/

Låg dollarkurs håller de större vinsterna nere för Rottneros. Men Vallviks bruk står fortsatt stark och framtiden ser ljus ut.

Annons

Massapriserna har ökat till rekordnivåer, men priset sätts i amerikanska dollar som i sin tur försvagats kraftigt gentemot den svenska kronan.

– Marknadspriserna på kemisk massa har gått upp 4 procent i dollar samtidigt som dollarn har gått ner 15 procent så vi har fått en nettosänkning på omkring 10 procent, säger Tomas Hedström, finansdirektör på Rottneros.

Rörelseresultatet minskade från 48 till 36 miljoner kronor under perioden. Omsättningen minskade under kvartalet, främst på grund av den lägre dollarkursen, till 409 miljoner kronor jämfört 462 miljoner kronor samma period förra året.

Även om omsättningen minskar för koncernen så står fabriken i Vallvik stark. Rottneros ser positivt på framtiden för den långfibriga kemiska massan som tillverkas i Vallvik. Fabriken går för fullt och man vill kunna höja takten.

– Prisbilden för Vallviks produkter är väldigt god och vi ser fortsatt efterfrågebild under 2011, säger Thomas Hedström.

Rottneros ansökan om EU-stöd för att ta fram förnybara bränslen går framåt. Energiverket har godkänt bolagets två ansökningar om stöd för framställning av metanol. Ansökningarna ska nu granskas av Europeiska investeringsbanken innan EU-kommissionen beslutar under hösten 2012.

Sverige lämnade in flest ansökningar av medlemsländerna men kan få stöd för maximalt tre projekt. Skulle Rottneros beviljas stöd så skulle en fabrik relativt snabbt stå klar men det hänger inte bara på företaget.

– Det tar lång tid för svenska myndigheter ge miljötillstånd och man börjar inte bygga innan man fått tillstånd, säger Ole Terland, VD.

En produktionsenhet i Vallvik skulle kunna ta fram 40 miljoner liter metanol varje år.

Mer läsning

Annons