Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Soporna ska få ett nytt liv

/
  • Nisse Sundberg passar på att göra sig av med ett gammalt kylskåp. Han tycker att Långtå ska hållas öppet varje helg.

Kylskåp, trasiga radioapparater, tjock-tv.
När El-kretsen arrangerade en återvinningshelg var det många som passade på att göra sig av med prylar som de inte längre har användning av.
Men så många rakapparater lämnades inte in på Långtå.

Annons

I Sverige är vi duktiga på återvinning av elprodukter, framför allt utrymmeskrävande saker. De små prylarna, som rakapparater, brödrostar och fjärrkontroller är det däremot lite si och så med.

För att komma till rätta med problemet genomförde branschorganisationen El-kretsen en återvinningshelg i helgen.

Till avfallsstationen Långtå i Söderhamn kom folk i jämna strömmar.

- Jag vet inte om det har kommit fler än när vi har haft lördagsöppet tidigare. Men visst kommer det folk, säger Stig-Arne Axling som arbetar på tippen.

Så många rakapparater har han inte sett till, men virke, tjocka tv-apparater och utrangerade dataskärmar finns det gott om.

- Med tanke på hur litet Söderhamn är kommer folk hit med massvis av prylar, ibland brukar jag fundera på hur det ser ut i de större städerna, säger Stig-Arne Axling.

Från El-kretsens sida har man för avsikt att ta vara på de små elprodukterna och skicka dem till återvinningsanläggningar där de plockas isär för just återvinning. Plast, järn, aluminium och koppar blir sedan till nya varor.

Hur många nya produkter det kommer ut av Söderhamn sopor går det inte att säga, men enligt arrangören så ökar intresset runt om i landet år från år.

- Under Återvinningshelgen 2011 ökade insamlingen med nio procent jämfört med året innan. I år är målet att vi ska öka ytterligare, både i kilo och antal produkter, säger El-kretsens informationschef Ulrika Eliason i ett pressmeddelande.

Mer läsning

Annons