Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söderhamnares omstridda länkar i ny rättegång i dag – efter åtta år

/

I dag startar rättegången i Högsta domstolen om ett av Sveriges mest uppmärksammade IT-mål.

Annons

– Jag kunde inte i min vildaste fantasti ana att det här målet skulle få de proportionerna, säger advokat Lars Häggström.

Det började hösten 2007, då en man från Söderhamns kommun skapade länkar på sin hemsida så att andra kunde se två hockeymatcher från Canal Plus betaltjänst på webben, utan att betala för det.

Läs mer: "Jag är ingen Pirat"

Mannen åtalades och det blev rättegång: först i Hudiksvalls tingsrätt och sedan i Hovrätten för nedre Norrland. I juni 2011 fällde hovrätten honom för brott mot upphovsrättslagen.

Läs mer: Så resonerade hovrätten

Mannen dömdes till 50 dagsböter på 7 500 kronor, ytterligare 7 500 kronor i skadestånd till företaget samt nära 61 000 kronor för företagets rättegångskostnader.

Åklagaren nöjde sig med domen, men det gjorde inte företaget, som överklagade till Högsta domstolen och fick prövningstillstånd.

Företaget C More Entertainment, som är en del av Bonnierkoncernen, vill att det slås fast att bolaget var innehavare av upphovsrätt för sändningarna. Företaget vill också ha en högre ersättning och skadestånd från hockeyfantasten.

Försvaret sätter sig emot:

– Det har ingen verkshöjd, säger Lars Häggström om tv-produktionen. Tv-sändningarna är varken originella eller särpräglade.

Under två dagar möts parterna i rättssalen inför justitieråden.

– Det är en och en halv match från 2007 som vi nu ska behandla, i slutet av 2015. Det har gått alldeles för lång tid. Det är otroligt tråkigt för min klient. Alla förstår väl hur det är att vänta på det här under så lång tid, säger Lars Häggström.

I våras sa mannen till Helahälsingland.se att han var oroad över den slutliga domen och konsekvenserna för hans ekonomi.

Läs mer: "Jag tycker att jag har hamnat i kläm"

Fallet har dessutom uppmärksammats i EU-domstolen, dit Högsta domstolen vände sig för att få utrett om svensk upphovsrättslag får ha ett mer omfattande skydd än EU för ett medieföretag som direktsänder idrottsevenemang på nätet.

EU-domstolen svarade att den svenska lagen inte strider mot EU-direktivet i det här fallet.

Läs mer: Unik rättegång ställde experter mot varandra

Mer läsning

Annons