Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söderhamn: "Vi dammsuger kommunen efter nya boenden"

/
  • Söderhamns kommun söker hela tiden efter nya lokaler till hvb-hem. Under tiden får man bo fler i samma rum på de befintliga boendena.

Söderhamns kommunalråd Sven-Erik Lindestam (S) ser tillbaka på ett ansträngande år för alla som jobbar med ensamkommande flyktingbarn.
– När vi klev in i det här en gång i tiden var siffran 10 barn och nu är den alltså tio gånger större. Personalen på skolorna och socialförvaltningen är de stora hjältarna.

Annons

Läs även: Akut personal- och platsbrist när antalet ensamkommande flyktingbarn ökar i Hälsingland

Förra veckan beslutade Migrationsverket att skriva upp kommunernas fördelningstal av antalet ensamkommande flyktingbarn.

För Söderhamns del betydde det en ökning från 10 platser till 105 platser.

– Trots den stora ökningen tycker jag att det har fungerat bra. Det har varit och är fortfarande ansträngande för skolan, socialförvaltningen och överförmyndarnämnden.

Läs mer: 35 nya jobb på HVB-hem i Söderhamn

Sven-Erik Lindestam tycker att det är viktigt att påminna sig själv och andra om att största antalet skolelever hade kommunen år 2004 långt innan alla ensamkommande flyktingbarn.

– Antalet gymnasieelever pikade 2007-2008, sedan har det minskat med 30 procent. Problemet är inte att vi inte har tillräckligt med skolyta utan att vi inte hinner med att rekrytera lärare och annan personal.

Många kommuner menar att de inte längre klarar av att ta emot flyktingbarnen på ett tryggt och rättssäkert sätt. Anmälningarna rasar in hos Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Mer än 30 kommuner har nu anmält sig själva enligt lex Sarah.

– Jag har ännu inte fått några sådana larmsignaler i Söderhamn. Jag menar att kärnfrågan är kommunernas dåliga möjlighet till framförhållning och det gäller både för asylsökande barn och vuxna.

Läs mer: Kupan i Ljusne inte avskriven som flyktingboende

Lindestam tror att kommunernas uppskrivning av antalet ensamkommande flyktingbarn kan förbättra framförhållningen.

– Om kommunerna håller sina avtal blir det enklare att planera i framtiden. För om vi vet en exakt siffra till, låt oss säga hösten 2016, så hinner vi rigga organisationen. Då är jag övertygad om vi kan vi rekrytera skolpersonal och ordna bra boenden.

I avtalet med Migrationsverket står det att kommunen bör – inte ska – erbjuda skola direkt för de ensamkommande barnen.

– Jag tycker att det vore förödande om vi inte kan erbjuda skolgång för barnen som kommer hit. Det vore fruktansvärt om barn omedelbart hamnade i passivitet och utanförskap.

Ett nytt hvb-hem är på väg att öppnas i den gamla gruppbostaden på Stenbacken. Men det kommer inte att räcka.

– Vi dammsuger kommunen efter nya boenden. Det är möjligt att det blir förtätningar på befintliga boenden och att alla barn inte kanske får ett eget rum med detsamma.

Sven-Erik Lindestam ser också ett annat problem i framtiden:

– Hur får vi flyktingbarnen att stanna kvar? Att göra Söderhamn tillräckligt intressant och spännande blir en verklig utmaning.

Läs mer: Fler ensamkommande barn till Söderhamn

Mer läsning

Annons