Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söderhamn kan få utegym

/

Ett gym utomhus som är gratis för alla att använda. Allt fler kommuner hakar på trenden. Snart kan det finnas i Söderhamn.

Annons

Utegym, det vill säga träningsredskap placerade utomhus som är gratis att använda, blir allt vanligare i Sverige. Nu har kommunfullmäktige gett kultur- och samhällsutvecklingsnämnden i uppdrag att utreda möjligheterna för utegym i Söderhamn.

Initiativet kommer från Karin Solum (MP). Tillsammans med tre andra lokala miljöpartister föreslog hon saken i en motion till kommunen.

- Vi har väldigt dåliga folkhälsotal i Gävleborgs län. Utegym kan inspirera folk till träning och kroppen måste få röra på sig för må bra, säger Karin Solum.

Idag har flera svenska kommuner investerat i utegym. Bland annat Säffle, Karlskoga och Hudiksvall.

Men först ut var stadsdelen Angered i Göteborg. Där var sjukgymnasten Gudrun Åstrand med och drog igång en park med elva maskiner sommaren 2008 och hon är nöjd med resultatet.

- Under fin sommardag är det säkert 50-60 personer som tränar och även under vinterhalvåret har det varit många besökare de dagar det inte varit så kallt, säger Gudrun Åstrand.

Om det i framtiden blir utegym i Söderhamn har hon några tips på vad kommunen bör tänka på.

- De ska stå på platser som är lättillgängliga, till exempel i anslutning till ett torg. Då blir det mindre skadegörelse. Och sen får det gärna finnas fin natur i närheten. I stadsparken kan jag tänka mig att det skulle bli jättefint, säger Gudrun Åstrand.

Mer läsning

Annons