Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söderhamn i ny Tom Clancy-bok

/
  • I Forsbacka utspelas en våldsam episod i boken där ett par personer mister livet.
  • Biblioteksassistenten Lena Eriksson visar upp en av bibliotekets många Tom Clancy-böcker. Hon tycker det är roligt att Söderhamn är med i den nya boken.

Snart är den svenska översättningen av den amerikanske superförfattaren Tom Clancys nya bok färdig. Vad många inte vet är att den under två kapitel utspelar sig i Söderhamn. Ryktet har spritt sig – och den engelska upplagan är redan svår att få tag på.

Annons

"Mannen tappade pistolen. Dominic sparkade ner den längs golvet, där Brian tog upp den. Dominic drog kniven, sedan tog han tag i dörren och smällde igen den, så att mannen blev utknuffad. Från framsidan av huset kom två skott. Fönstren krossades. Brian hukade sig ner och siktade med revolvern mot ytterdörren. Utanför satt två män på knä över sin partner. En av dem tittade upp, varpå Dominic och sköt två skott genom fönstret."

Den här scenen utspelar sig i Forsbacka alldeles utanför Söderhamn och är ett utdrag från Tom Clancys nya bok, Död eller levande. Huvudpersonerna reser till Söderhamn på jakt efter ett flygplan. De bor bland annat på hotell Linblomman, besöker puben Den dåliga rädisan, åker till flygplatsen och använder dessutom rättstavade svenska fraser som "god dag" i den engelska upplagan. De hinner även kritisera de svenska vapenlagarna för att sedan ta livet av ett par terrorister. Huvudpersonerna söker efter den försvunne mekanikern Anton Rolf som också är misstänkt försvunnen av Söderhamnpolisen. Händelserna äger rum under ungefär två kapitel i boken.

Det kommer som en nyhet för hotell Linblomman. Men Tom Clancy har inte varit på hotellet och samlat information.

– Det var lustigt. Helt otroligt. Jag vet inte hur det kommer sig. Vi kanske kan använda det i vår marknadsföring. Jag hoppas det blir en film av det här. Då ställer jag upp med lokaler och kan vara stuntman, säger vd Per Sunnervik.

Även kommunens turismenhet är inne på samma spår. Tom Clancys bok kan sätta Söderhamn på kartan.

– En sådan här produkt banar vägen för oss. Det finns ett stort turismvärde i boken, tror jag. Det kan komma att stärka vad vi försöker åstadkomma. Kanske kan vi använda det i vår marknadsföring som Ystad och Trollhättan har gjort i liknande fall, säger turismutvecklaren Anne Söderström.

Tom Clancy är känd i hela världen för sina bästsäljande spänningsromaner med stora upplagor. Hans varumärke uppskattas vara värt många miljoner och flera böcker har blivit både tv-spel och film. Mest känd är kanske Jakten på röd oktober.

Mer läsning

Annons