Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söderhamn banar väg för sydafrikanskt vatten

/
  • Johan Van De Walt och Patrick Jokweni, som båda är ansvariga för vatten och renhållning i Ugu-distriktet, är imponerade av återvinningscentralen vid Långtå.

Vatten- och renhållningsfrågor är på agendan när representanter från sydafrikanska Ugu-district är på besök i Söderhamn. I ett tvåårigt projekt ska de lära sig hur de kan förbättra sin vattenskötsel.

Annons

Under en veckas tid är fem representanter från Port Shepstone i Ugu-district, Sydafrika, i Söderhamn för att se och lära. Besöket är starten på ett tvåårigt vattenprojekt som syftar till att utbyta kunskaper om vattenskötsel och renhållning.

- Vi ligger långt efter er i det här arbetet. Målet är att vi någon gång ska komma dit ni är nu, men det kommer ta tid, säger Johan Van De Walt, senior manager för vatten och renhållning i Ugu-district.

Hans Hagelin, tidigare vd på Söderhamn Vatten och renhållning, är en av dem som kommer att finnas med under veckan. Han är mycket positiv till utbytet.

- Alla är väldigt intresserade och har mycket frågor och funderingar. Tanken är att de ska lära sig så mycket som möjligt under den här korta tiden och få en aha-upplevelse när de åker härifrån, säger han.

Under veckan ska representanterna besöka kommunens vattenanläggningar, träffa och prata med personal och ansvariga och få föreläsningar om vattenskötsel. I onsdags var de på plats på Långtås återvinningscentral för att lära sig hur Söderhamnsborna återvinner.

- Vi återvinner nästan inte alls. De saker som ni slänger skulle vi gå och plocka upp igen, vi har inte råd att slänga sådant som ni slänger, säger Johan Van De Walt.

Han berättar också att de har lärt sig mycket nya saker under den korta tid de varit här, något som de sedan ska ta med sig hem. Hittills är de väldigt imponerade av allt de har sett och lärt sig.

- Det ni klarar av med 18 personer behöver vi 300 stycken till. Vi kan effektivisera och spara så mycket pengar på det här, säger han.

Mer läsning

Annons