Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söderhamn 115:e bästa bilkommun

Det finns knappt 14 000 bilar i Söderhamn. Så många mil rullade bilarna under 2011. Och så mycket drivmedel förbrukades.

Annons

Söderhamns kommun hamnar på 115:e plats i Årets bilkommun 2012. Rankingen presenteras av Statoil och baseras på bilisternas klimatpåverkan och körkostnader. Listan tar hänsyn till samtliga bilars körsträckor och förbrukning av drivmedel, samt hur stor del av alla nya bilar som klassas som miljöbilar.

Åmål är bäst och toppar listan, medan Söderhamn placerar sig på 115:e plats av landets 290 kommuner.

– Övergången till bränslesnåla bilar och förnybara drivmedel, både globalt och i Söderhamn, är en viktig pusselbit för att motverka klimatförändringen, säger Anders Huss, kommunikationsdirektör på Statoil i ett pressmeddelande, som också påtalar vikten av att undvika onödig bilkörning.

Vid utgången av 2011 fanns det 13 801 registrerade bilar i Söderhamn, vilket motsvarar 0,54 bilar per invånare. Ett högre snitt än det nationella, som ligger på 0,46 bilar per invånare. Bilarna i Söderhamn kördes i genomsnitt 1 179 mil under 2011, en minskning med 37 mil jämfört med året innan.

I snitt förbrukade varje bil 989 liter bensin och diesel. Under första halvåret 2012 var runt en tredjedel av alla nyregistrerade bilar miljöbilar, en relativt låg andel jämfört med andra kommuner.

Mer läsning

Annons