Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialnämnden straffas för långsam hantering

Socialstyrelsen anmälde socialnämnden i Söderhamn för en långsam hantering av ett ärende som rör en ung flicka och hennes mamma som hade rätt till en kontaktfamilj.
Nu tvingas kommen att betala drygt 11 000 kronor i straffavgift för den sega hanteringen.

Annons

Det är svårt att snabbt få tag i kontaktfamiljer. Socialnämnden vet att det är så och det vet även Socialstyrelsen. Men det får inte dröja hur länge som helst.

I det här fallet var det en mamma med en 15-årig dotter som bedömdes ha rätt till en kontaktfamilj. Ärendet behandlades av socialnämnden och landade hos en handläggare den 16 mars 2011. Någon kontaktfamilj hittades inte och den 4 juni erbjöds mamman en kontaktperson i stället. Mamman tackade nej.

Först den 20 oktober kunde handläggaren sammanföra mamman och dottern med en kontaktfamilj. När inte mamman och dottern kom till mötet så avskrevs ärendet.

Socialstyrelsen har flera synpunkter på hanteringen. Ett beslut om bistånd ska verkställas inom rimlig tid. Det tog en månad innan en handläggare fick jobba med ärendet, och det bedöms har gått för långsamt.

Att erbjuda en kontaktperson för att avlasta mamman var inte heller en bra lösning, enligt Socialstyrelsen, eftersom det var dotterns behov som var det viktigaste. Vidare tycker Socialstyrelsen att det är anmärkningsvärt att socialtjänsten inte hade någon kontakt alls med flickan under den här perioden.

Till sist får socialnämnden kritik för att ha avskrivit ärendet när familjen aldrig kom till det aviserade mötet.

Ärendet hamnade hos förvaltningsrätten i Falun, som beslutade att Söderhamns kommun ska betala en straffavgift 2 281 kronor i månaden för perioden 19 maj till 20 oktober.

Mer läsning

Annons