Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Sociala medier blir viktigare"

/
  • Liss Jonasson föreläste om politisk kommunikation.
  • Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU höll en sammankomst i Vadtorp.
  • – Det var en spännande föreläsning. Det märks att hon vet vad hon pratar om, säger Jonatan Lindgren från SSU i Bollnäs.

Medierna och politiken är både varandras vänner och varandras fiender. Det tycker ledarskribenten Liss Jonasson som höll en föreläsning om politisk kommunikation i Söderhamn.

Annons

Från onsdag till fredag förra veckan höll Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU en sammankomst i Vadtorp utanför Söderhamn. En av föreläsarna var Liss Jonasson som till vardags arbetar som ledarskribent på Länstidningen i Söderhamn och ämnet var politisk kommunikation.

– Insändare i en tidning går att använda som en plattform för vidare debatt och spridning av det budskap man har, förklarade Liss Jonasson under föreläsningen.

Ett sätt att fortsätta spridningen är att ta hjälp av sociala medier i syfte att nå fler, anser hon.

– Sociala medier har också förändrat vad som kommer fram i mediebruset och vid stora händelser kan budskap spridas snabbt genom sociala kanaler, säger Liss Jonasson.

För att förstå och kunna praktisera politisk kommunikation är det viktigt att förstå medielogik, anser Liss, och en stor del av föreläsningen handlade om nyhetsvärdering på en redaktion.

– Ju närmare ett ämne ligger tidningens läsare desto större chans är det att något kommer med. Internet och sociala medier har också gjort att gamla nyheter kan plockas upp och bli aktuella vid ett senare tillfälle, säger Liss Jonasson.

Hon anser även att medierna och politiken lever i symbios där de är både varandras vänner och varandras fiender. Opionsbildning kan ske på många plan, via ledarsidor och debattartiklar men också genom sociala medier och samtal, anser hon.

– En av de största opinionsbildarna i landet just nu tycker jag är den 17-årige artisten Zara Larsson till exempel, säger Liss Jonasson.

Mer läsning

Annons