Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart sortering i Söderhamn

/

Den gröna tunnan får sällskap av en brun och Söderhamn sällar sig till den stora skaran kommuner som sorterar sitt matavfall. I april ska de första områdena ingå i ett pilotprojekt.

Annons

I stället för att slänga maten i samma soppåse ges Söderhamns befolkning från och med i vår möjlighet att sortera sitt matavfall. Som första hälsingekommun, men som en i en lång rad andra kommuner, hakar Söderhamn därmed på ett av regeringens miljömål.

I veckan har det landat informationsblad i invånarnas postlådor om vad avfallssortering innebär och vad det i förlängningen kan leda till: biogas och biogödsel, i bästa fall lokalt producerad. Kommunstyrelsen sade i måndags ja till ett förslag om en lokal biogasanläggning på Långtå. Innan en sådan ser dagens ljus ska söderhamnarnas sorterade matavfall gå till Gävle Återvinnare för kompostering och bli jord.

Kommunens mål är att minst 60 procent av de 1 900 ton matavfall som i dag går till förbränning i Söderhamns kommun i stället återvinns. Vilka områden som blir först ut är inte klart, men april är satt som riktmärke för när.

– Det blir ett villaområde, bostadsrätter och hyresrätter som kommer att ingå. De har alla lite olika sätt att hantera det på, säger Gunnar Lidén, projektledare för Matavfall till biogas.

– Under hösten ska vi vara i full gång i område efter område, fortsätter han.

Mer läsning

Annons