Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart smakar vattnet bra

/
  • Fundamenten till en gammal vattenpump i Ålsjön bilas bort. Nya pumpar monteras i källaren. Här i markplan ska den nya anläggningen med uv-ljus installeras.

Nu installeras en uv-ljusanläggning i vattenverket. Den ska lysa bort bakterier i vattnet så att vi slipper dricka klor.

Annons

Sedan i juli kloreras vattnet som kommer från Ålsjöns vattenverk. Grundvattnet var högt och det regnade mycket. Då är risken större för att dricksvattnet blir förstört av mikroorganismer, till exempel bakterier. Det var förmodligen inget fel på vattnet, men Söderhamn Nära beslutade att klorera för säkerhets skull.

Inom 3-4 veckor kan vattnet vara klorfritt igen. Nu har kommunens entreprenör börjat förbereda för att installera en anläggning som dödar alla mikroorganismer utan smak. Genom att lysa på vattnet med ultraviolett ljus, uv-ljus dödar man alla eventuella farligheter.

Apparaten som behandlar vattnet med uv-ljus har inte kommit på plats än. Den ser ut som en torpedtub i rostfritt stål, om man ska tro Gunnar Ericsson, driftansvarig för vattenverket. Vattnet strömmar genom tuben och blir belyst med åtta starka uv-lampor, cirka 350 watt styck.

- Ljuset oskadliggör alla organismer. Det saboterar deras dna så att de inte kan reproducera sig, säger VA-chef Veronica Henriksson.

Om allt fungerar som det ska, kommer vattnet aldrig mer att kloreras. Men kloranläggningen finns kvar för nödfall.

Investeringen är på närmare två miljoner kronor. Då passar man också på att byta ut gamla pumpar för att säkra driften. Hela arbetet ska vara klart till jul.

Mer läsning

Annons