Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart släcker vi Söderhamn

/
  • På lördag släcker kommunen gatubelysningen i centrala stan under en timme. Såhär såg det ut under Earth hour 2010.

Att släcka lamporna en timme sista lördagen i mars har blivit en tradition.

På lördag är det dags för Earth hour igen. Men en av arrangörerna i Söderhamn börjar ifrågasätta värdet av sådana manifestationer.

Annons

Miljömanifestationen Earth hour har funnits sedan 2007, och har spridit sig snabbt. I fjol ska mer än hälften av svenskarna ha släckt. Enligt beräkningar nåddes nästan två miljarder människor av kampanjen.

Det handlar om att släcka alla lampor en timme för att sätta fokus på klimatfrågan, användningen av våra naturresurser och på hur vi ska rädda framtiden.

Söderhamns kommun ska släcka gatubelysningen i centrala stan, från Forsbackabron till Resecentrum, och mellan Tvärleden och Norrtullsgatan.

Många söderhamnare brukar komma till Norrtullskyrkan under Earth hour. Där har det varit konsert och klimatsamtal varje år sedan 2009, och så också i år.

Timmen börjar halv nio. Före blir det filmvisning och samtal om klimatet, berättar studiefrämjandets Anders Persson, arrangör.

- Vi kommer att göra en tillbakablick. I år är det 20 år sedan Agenda 21-konferensen i Rio. Det är också 40 år sedan klimatkonferensen i Stockholm.

Men det är dags att börja fundera på värdet av manifestationer av det här slaget, tycker Anders Persson. Han ser att alldeles för lite händer på det strukturella planet. Det är mycket prat men för lite konkret förändring.

- Vi måste tyvärr fråga oss om det här bara är ett meningslöst jippo. Risken är att det här inte leder nån vart, säger Anders Persson.

Mer läsning

Annons