Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart grönt ljus för motorstadion

/

Det dröjer ännu en tid innan SMK Söderhamn kan skriva under det efterlängtade hyresavtalet med kommunen. Men så här långt ser allt positivt ut.

Annons

Motorklubben har länge suktat efter hyresavtal som sträcker sig längre än ett år i taget för att kunna sätta i gång arbetet med att förverkliga planerna på en rejäl motorstadion. Det kostar pengar och för att vara säkra på att inte kasta dem i sjön vill klubben ha längre arrendetid.

Klubbens pressansvarige Osmo Savikko lämnade därför in ett medborgarförslag om det i våras.

– Vi har ju varit på gång sedan 2005. Vi skulle kunna utöka verksamheten om vi fick längre kontrakt. Då kan vi bland annat söka mera bidrag, säger han.

Söderhamns kommun var redan i startgroparna för att se över den långsiktiga användningen av den gamla flygplatsen. När det segdragna beslutet togs att lägga ner flygplatsen kunde man sätta fart på allvar. Nu är man i färd med att ta fram en detaljplan för området. I en detaljplan ryms allt det mesta som kan behöva prövas för motorverksamheten.

En viktig fråga som måste avgöras är hur stor del av flygplatsen som ska omfattas av den nya detaljplanen. Naturvärden ska undersökas och skyddet av grundvattnet eftersom området ligger på en sandås. Och förstås bullerfrågan.

– Det är ju välbeläget eftersom det tidigare har varit mycket flygbuller, även om man nu kanske vant sig av med det. Visst är bullerproblematiken en fråga man måste undra över, säger kommunens planeringschef Ingemar Olofsson.

En detaljplan skulle kunna vara klar inom tio månader men skulle någon vilja sätta käppar i hjulet kan processen ta upp till två år.

Mer läsning

Annons