Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snacka om flygande holländare...

/
  • Erik Jonsson på golfklubbens kansli var snabbt framme med kameran då Sven-Erik Gustafsson och Bo Axelsson gjorde sitt märkliga fynd vid golfbanans femte hål i fredags.

I fredags siktades något över golfbanan. Helikopterföraren Sven-Erik Gustafsson rev sig förundrat i huvudet.
– Det stämde inte med något jag sett i luften tidigare...

Annons

De finns i alla färger och vissa kommer ända från Holland. I fredags landade ett knippe på golfbanan. Nej, det är inte tulpaner vi pratar om, utan ballonger.

Sven-Erik Gustafsson, tidigare helkopterpilot och flyglärare, och van vid att analysera det han ser i luftrummet, blev rejält konfunderad på fredagens golfrunda:

– Jag har flugit i hela mitt liv, men detta stämde inte med något jag sett i luften tidigare.

– Ingen av oss hade läsglasögonen med, men Erik Jonsson inne på kansliet läste på åtta adresslappar, på engelska, tyska och holländska, att en holländsk skolklass skickat iväg ballongerna.

Ballongknippet kom mycket riktigt från en skola i Holland. De Gouden Griffel.

– Vår skola firar femårsjubileum, och alla elever har fått varsin ballong och tävlar om vems ballong som flyger längst, berättar läraren Claire Erkelens, som fått in fler rapporter om återfunna ballonger. Det är några av hennes 26 elever som skickade iväg Söderhamnsballongerna.

– Övriga har bara flugit till städer i närheten! Men vi väntar några dagar till innan vi avslutar tävlingen. Men det är fantastiskt att ballonger flugit ända till Sverige - det blir en glad överraskning, elverna har inte fått veta något än...

– Det var ju lyckosamt att ballongerna inte landade i skogen ovanför golfbanan - då hade kanske ingen hittat dem. Och hade de drivit förbi skulle de hamnat i havet. Golfbanan är sista öppna ytan, säger Sven-Erik Gustafsson, som då han var flyglärare vid kadettskolan i Uppsala själv flög både till och från Holland. Fast inte med ballong.

– Nej, sådant verkar för farligt.

Mer läsning

Annons