Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snabbare väg till jobb genom samarbete

/
  • Afaf Radhison från Resurscentrum vid Arbetsmarknadsenheten översatte informationen till de nyanlända.
  • – Jag hoppas att det här kan leda till jobb, säger Khaled Ibrahim som är en av de 37 nyanlända som deltar i projektet.
  • Maher Mohammed har lång erfarenhet som neurokirurg och ser positivt på initiativet.
  • Mohamed Chabchoub, chef på arbetsförmedlingen i Söderhamn.
  • Bristen på vårdpersonal hoppas kunna lösas med ett nytt snabbspår för nyanlända med medicinsk utbildning. I CFL-huset i Söderhamn samlades deltagarna för information om projektet.

Genom ett nytt samarbete mellan myndigheter, ett snabbspår, ska nyanlända lättare komma ut i arbete inom vården.
– Det är bra för alla, både Sverige och oss, om tiden kan förkortas, säger Maher Mohammad från Syrien, som har lång erfarenhet som neurokirurg.

Annons

Ett nytt initiativ har dragit i gång som riktar sig till nyanlända med medicinsk utbildning i Söderhamn både med och utan uppehållstillstånd. Förhoppningen är att en del av bristen på läkare och sjuksköterskor ska kunna lösas genom att validering av betyg och intyg påbörjas i ett tidigare skede. Dessutom ska svenskundervisningen bli mer individuell för att kunna rikta in insatserna där de behövs bäst.

En av deltagarna är Maher Mohammad. Han flydde från kriget i Syrien för snart två år sedan och nu bosatt i Söderhamn. I Syrien arbetade han som neurokirurg men i Sverige har han ännu inte fått tillstånd att börja arbeta.

– Socialstyrelsen måste förkorta tiden som det tar med att få intygen godkända, som det är nu så tar det över ett år, säger Maher Mohammad och tillägger att han är väldigt positiv till initiativet.

Projektet som är nystartat sker i samverkan mellan Migrationsverket, Söderhamns kommun, arbetsförmedlingen, Region Gävleborg och Forsa folkhögskola. Projektet har just nu inget slutdatum utan ska utvärderas när arbetet varit i gång en tid. Under måndagen samlades deltagarna i CFL-huset i Söderhamn, för information och för att inleda arbetet med en individuell plan för språkundervisningen. CFL-huset och Forsa folkhögskola är också tilltänkta lokaler där deltagarna ska hålla till.

Arbetsförmedlingen i Söderhamn är positiva till satsningen.

– I Gävleborgs län behövs 50 läkare och 120 sjuksköterskor så bristen är stor. Tanken är att insatser ska sättas in i ett tidigare skede så att allt finns förberett om ett uppehållstillstånd beviljas, säger Mohamed Chabchoub är chef arbetsförmedlingen i Söderhamn.Man märker ett stort engagemang från både organisationerna och de nyanlända som deltar, anser Mohamed Chabchoub.

– Det är viktigt att tiden ta tillvara på tiden innan ett beslut om uppehållstillstånd har fattats av migrationsverket. Den tiden ska vara meningsfull för att lättare leda till jobb senare, säger Mohamed Chabchoub.

Totalt är det 37 nyanlända som deltar och projektet finansieras av arbetsförmedlingen Region Gävleborg, migrationsverket och Söderhamns kommun. Inga extra pengar har tillskjutits utan finansieras med befintliga medel. Om det hela faller väl ut ser Mohamed Chabchoub gärna att det kan utvidgas och innefatta fler yrkesgrupper, där bristen på arbetskraft är stor.

Med 11 års erfarenhet som narkosläkare i Syrien ser Khaled Ibrahim projektet som ett bra första steg.

– Jag vill sätta i gång och jobba snabbt och hoppas på att det här ska leda till ett, säger Khaled Ibrahim.

Mer läsning

Annons