Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snabba steg framåt med hjälp av tre hjul: "Alla ska få chansen"

Idrottsdagen för personer med funktionsnedsättning gick fort fram med hjälp av en springcykel. Carina Karlsson, ledamot i Svenska Downföreningen, hoppas att det även ska gå lika fort för kommunen att bli mer förstående.

Annons

Carina Karlsson, ledamot i Svenska Downföreningen, peppar igång Kristoffer Westrin som provar en springcykel för allra första gången. Till vänster försökte Henrik Spjut hålla jämna steg.

Läs även: Ikoner och tårtkalas när Glada Hudik-teatern fyllde 20 år

På Hällåsens Idrottsplats samlades under lördagen personer med funktionsvariation från Söderhamn för att testa olika idrottsgrenar som bland annat ingår i Paralympic. Idrottsdagen var ett samarbete mellan Parasport Gävleborg och Söderhamns IF, med provutrustning från Racerunning Sweden.

Carina Karlsson är ledamot i Svenska Downföreningen och hoppas att testdagen kan väcka intresset att vilja börja träna regelbundet.

– Många har bara provat olika idrottsgrenar i skolan. Det här är något helt annat, vi vill få igång en kontinuerlig träning som sträcker sig över hösten, vintern och våren, säger hon.

Malin Larsson var lite tvekande först men efter ett tag sprang hon flera varav med springcykeln.

En aktivitet som blev mycket uppskattad var löpning med stöd från en trehjuling, även kallad springcykel, runt löparbanan. Springcyklar är väldigt dyra och därför vill Carina att kommunen och idrottsklubbarna kunde bidra med att köpa in några för användning.

Läs även: Zlatan lovade att ta "det okända landslaget" till VM

– Många har som regel dålig ekonomi och inte råd att köpa sig en egen springcykel. Därför måste kommunen hjälpa till. Det står till och med i FN-stadgan att stat och kommun ska ge alla möjligheten att idrotta, säger hon.

Önskan är att få ökad förståelse från kommunens sida, så att personer med funktionsnedsättning också kan idrotta. Till våren hoppas Carina att flera av dagens deltagare kan få resa till Göteborg och delta i ett stort motionslopp.

Läs även: "Ikoner – en utställning om att få finnas"

– All form av träning gör att vi mår bättre och lever längre. Det ska alla få chansen till, säger hon.

Mer läsning

Annons