Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smolt simmar i det fria

/

150 000 lax- och öringssmolt lämnade bassängerna i Fortums fiskodling i Ljusne för ett liv i det fria natten mot torsdag.

Annons

Fiskeansvarige Marco Blixt på Fortum, h ur må nga fiskar odlar ni i Ljusne?

- Vattendomen lyder på 213600 smolt, men vi har alltid ett visst överskott. I år odlar vi 220 000, av dem är 50 000 havsöringar resten är lax.

Vad hände i odlingen natten mot torsdag?

- Vid 22-tiden på onsdagen startade vi en pump och tömde bassäng efter bassäng på 150 000 smolt. Det här var andra och sista tömningen för i år, hela domen är tömd. Hela natten pumpades smolt ut i älven.

Varför gör ni det under natten?

- Forskare har gjort studier att risken att fågel och rovfisk äter smolten minskar nattetid. Dessutom märker vi 5 000 av fiskarna för att få statistik på hur många som överlever.

Vad är vitsen med att odla fisk för att sedan släppa dem fria?

- Det är en kompensation för skadorna kraftverken gör för fiskens vandring, även om fisken kunde vandra upp finns inga lekområden. Varje kraftverk har en miljödom för det allmänna fiskebortfallet.

Vad händer i fiskodlingen nu?

- Nu startar avelsfisket. Laxen från havet vandrar tillbaka, till nedersta kraftverket. I en fiskefälla tar vi in avelsfiskar till nästa års årsklass, och så rullar det på år efter år.

Mer läsning

Annons