Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SM för vassaste yxkastarna

/

Under fredagen yrde blanka eggar genom luften när SM i yxkastning drog igång i Mohed. Värdar var förra årets mästare från Tönnånger.

Annons

Tålamod och teknik är allt som krävs för att bli en bra yxkastare. Det hävdar de svenska mästarna i yxkastning 2010, Ann-Kristin Hedberg och Morgan Karlsson från Tönnånger som tar emot årets deltagare.

Ett femtiotal har dykt upp i Moheds aktivitetsområde där picknick och fika pågår runt kastbanan. Under fredagen är det individuella tävlingar medan lördagen bjuder på lagtävling.

– Det är en liten sport, man blir som en familj, säger Morgan Karlsson.

Styrka står bara för trettio procent av resultatet hävdar han. I stället är det tekniken som är det väsentliga. Charmen med sporten är det sociala – och spänningen i tävlingsmomentet.

– Ofta blir det särkast, sudden death, när många får samma poäng, säger Morgan Karlsson.

Tävlar för första gången gör Sanna Eklöf från Söderhamn. Hon fastnade för yxan för bara tre månader sen. Sporten är bra för magmusklerna säger hon.

– Jag provade hos en bekant och blev fast. Det är en gemenskap mellan olika åldrar och man kan vara med trots olika förutsättningar.

Svenska mästare i fredagens individuella tävling blev Tina Norberg från Kolsva, i damernas, Rauno Wall från Karlskoga, i herrarnas, Impa Vainonpää från Kolsva i veteranklassen och Isak Skog från Hällefors i junorklassen.

Mer läsning

Annons