Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slet sig loss från förövaren

/

En sen kväll blev Linda Strandman överfallen. Hon upplever att hon hade kunnat bli våldtagen.

– Det är hemskt att inte kunna vara lugn i Söderhamn, säger Lindas mamma Marie.

Annons

För några veckor sedan blev Linda Strandman, 15, överfallen och förföljd på vägen hem.

– Jag var nära att bli våldtagen. Han förföljde och höll fast mig, men jag slet mig loss. Jag fick panik och tänkte ”Nej, vad händer”. Men jag förstod väl mer vad som hade hänt efteråt, säger hon.

Hon berättade direkt för sina föräldrar vad som hänt och gjorde en polisanmälan, men sedan hände inget mer eftersom killen i fråga hade flyttat härifrån, förklarar Linda.

Hennes mamma, Marie Eriksson, känner oro efter det som hänt.

– Som förälder är man orolig, jag förstår ungdomars rädsla i dag. Det är helt annorlunda än när vi var yngre. Det är hemskt att inte kunna vara lugn här i lilla Söderhamn, säger hon.

Flera av Lindas kompisar har också blivit överfallna, men lyckats slita sig.

– Jag bor en bit bort från stan och det är väldigt mycket fylla när man ska hem på kvällarna. Jag är jätterädd att det ska hända igen, säger hon.

– Men du har ju en pipgrej, och den måste du ha, inflikar Marie.

”Pipgrejen” är ett larm som Linda har fått av en tjejkompis. Hon försöker komma ihåg att ha den med sig när hon är ute på kvällarna. Larmet är ganska litet men låter jättehögt.

Linda uppmanar andra som drabbats att kontakta polisen. Hon säger att det lönar sig att våga anmäla. Mamma Marie håller med: det är viktigt att tala om vad som har hänt för föräldrar eller någon annan vuxen.

– Även om de är rädda är det viktigt att säga det till någon de litar på. Ring direkt när det har hänt, det är lättast, säger hon.

Mer läsning

Annons