Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skulle föda tvillingar – fullt överallt

När en gravid kvinna från Söderhamn som väntade tvillingar fick en vattenavgång åtta veckor för tidigt var hon inte välkommen till Hudik, Sundsvall eller Gävle. Det var fullt.
Innan hon till slut ändå kunde förlösas i Gävle diskuterades det om hon kunde skickas med helikopter till Stockholm.

Annons

Det var i slutet av juli som ambulansen i Söderhamn larmades om att en kvinna som väntade tvillingar fått en vattenavgång i vecka 31.

När personalen anlände hade kvinnan själv varit i kontakt med en barnmorska i Hudiksvall och fått veta att det var fullt i Hudik, Sundsvall och Gävle så dit fick de inte åka. I stället skulle hon invänta förlossningsavdelningens besked.

Ambulanspersonalen bestämde sig ändå för att åka söderut för att eventuellt bli dirigerade till Falun eller Uppsala. När de inte fick några besked stannade de till vid trafikplatsen Gävle norra för att ta kontakt med SOS.

Men trots att de försökte påskynda ett beslut om vart de skulle köra henne kom inget besked. Då var mamman mer eller mindre panikslagen och hade börjat känna värkar.

I avvikelserapporten till Region Gävleborg skriver personalen att de då valde att åka in till akuten i Gävle för att invänta vidare direktiv. Samtidigt fick de veta att förlossningsavdelningarna i Falun, Uppsala och Västerås också var fulla.

När kvinnan hade två minuter mellan värkarna hade de fortfarande inte fått något besked om vem som kunde ta emot. Men då diskuterades det om hon skulle kunna flygas med helikopter till Stockholm.

Den resan behövdes inte. Ambulanspersonalen fick till slut beskedet om att mamman kunde förlösas i Gävle och hon skjutsades upp till förlossningen med värkarbete.

Totalt tog det 90 minuter innan kvinnan fick komma till en förlossningsklinik och det tycker ambulanspersonalen är en alldeles för lång tid med tanke på att hon skulle föda tvillingar åtta veckor för tidigt.

I avvikelserapporten undrar de vem sin har ansvaret när inte ambulansen får komma till närmaste eller närliggande förlossningsavdelningar.

Ingela Högerås är tillförordnad verksamhetschef för kvinnosjukvården i Gävleborg. Hon tycker inte att händelsen känns bra, men säger att det alltid kommer att finnas toppar på förlossningsklinikerna då vissa har svårt att ta emot.

– De gånger kvinnor står och ringer på våra dörrar med jättemycket värkar tar vi alltid emot. I det här fallet hade mamman själv varit i kontakt med Hudik via telefonen och då försökte man styra om när det inte fanns plats. Det är så vi måste jobba, säger Ingela Högerås.

Eftersom situationen förändrades under färden, när värkarna blev tätare, anser hon att det var helt rätt beslut av Gävle att ta emot kvinnan. Hon är också glad över att förlossningen gick bra.

Ambulanspersonalen har lämnat in en avvikelserapport, hur kommer ni att agera?

– Avvikelserapporter är till för att uppmärksamma fel och brister. Så självklart kommer vi att diskutera det här med alla inblandade. Vi kommer att ta reda på exakt vad som hände och hur kontakterna såg ut mellan ambulans, SOS och förlossningskliniken. Finns det saker vi kan förbättra kommer vi att göra det.

Enligt avvikelserapporten kände både mamman och pappan en stor frustration över hur de blev behandlade allt medan personalen menar att det hade varit svårt att ta emot förtidigt födda tvillingar och en nyförlöst mamma i en ambulans.

– Man ska inte behöva känna sig orolig när man åker till förlossningen, man ska känna sig trygg. Det är viktigt för oss, säger Ingela Högerås.

Mer läsning

Annons