Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolmaten; ämnet på allas läppar

/
  • Över 800 portioner mat tillagas på Björkbacka kök i Ljusne. Under sommarlovet är det betydligt mindre att göra för Pernilla Hartzell och Katarina Lindberg.

Grönsaker, kolhydrater, fett och protein. Nu står det i lagboken att skolmaten ska vara nyttig.

– Vi använder oss av de svenska näringsrekommendationerna, säger Sonia Persson, kostchef på Söderhamns kommun.

Annons

Från och med den första juli i år är det lag på att det som serveras i skolorna ska vara näringsriktigt. En del i att nå upp till regeringens krav på näringsriktig mat är att skolköken i Sverige ska öka mängden med ekologiska varor i matlagningen. Innan 2010 skulle alla kommuner använda sig av minst 25 procent med ekologiska varor. Ett mål som Söderhamn inte riktigt har nått upp till.

– Förra året använde vi oss av tio procent med ekologiska varor. Det ökar successivt med några procent varje år, men någon snabbare ökning kan vi inte få till på grund av ekonomiska skäl, säger Sonia Persson.

Tillsammans med Hälsingekommunerna har Söderhamn som mål att vid 2015 använda sig av 15 procent ekologiska varor i skolmaten.

– Idag har vi fokuserat på att alla mjölk- och mejeriprodukter ska vara ekologiska. Då ingår det också att de är lokalproducerade, säger Sonia Persson.

Mer läsning

Annons