Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolk tillbaka i betyget

/
  • Calle Stenman, David Ling och Jonathan Nilsson gillar inte tanken med skolk i betyget.

Skolket ska tillbaka i betyget. På Staffangymnasiet går åsikterna om förändringen isär, både bland elever och bland lärare.

Annons

Inom kort kommer regeringen besluta om att ändra skolförordningen, så att den olovliga frånvaron åter igen blir synlig i terminsbetyget. På gymnasiet träder ändringen i kraft redan till höstterminen 2011, inom grundskolan verkställs beslutet 2012.

Förslaget har fått skarp kritik från flera instanser, bland annat Skolinspektionen, Skolverket och Barnombudsmannen, men Jan Björklund (FP) är övertygad om att det är rätt väg att gå.

– Detta kommer att minska skolket, sade utbildningsministern på en pressträff under onsdagen.

På Staffangymnasiet i Söderhamn går åsikterna isär.

– Om det kan påverka närvaron till det bättre så är det bra. Det är som Björklund sa, att på en arbetsplats kan man inte komma och gå som man vill. Det bör vara likadant i skolan, säger Per-Olof Nordin, lärare i matte och samhällskunskap.

Språklärarna Marie Söderlund och Justin Cowlin ställer sig också positiva. Håkan Flodin är däremot emot förslaget.

– Jag tycker inte att det är bra och jag håller med Skolverket. Elever som skolkar har ofta problem och det här skulle kunna bli en extra belastning.

Även bland eleverna går åsikterna isär. Calle Cedermark och Robin Larsson går båda första året på handelsprogrammet.

– Jag tycker att det är bra, om man skolkar ska det få konsekvenser, säger Calle Cedermark och får medhåll av sin klasskamrat.

På gräsmattan utanför skolan sitter fyra elever från samhällsprogrammet, som inte är av samma åsikt.

– Jag tycker att det är dåligt, man ska bedöma kunskapen och inte närvaron. Så länge man uppfyller betygskriterierna, och där står det ingenting om närvaro, säger David Ling.

Mer läsning

Annons