Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolinspektionen granskar särskolan

En mamma har anmält Söderhamns kommun till Skolinspektionen.

Annons

En mamma menar att hennes son hamnat mellan olika stolar när han slussats mellan grundskola och särskola. Hon anmäler därför Söderhamns kommun till Skolinspektionen.

I sin anmälan beskriver pojkens mamma att skolan rådde henne att söka plats hos särskolan när sonen skulle börja sjunde klass. Hon skriver att skolan uppgav att de "hade ingen annanstans att göra av honom".

Pojken gick i särskolan i två och ett halvt år innan det gjordes en ny bedömning där man kom fram till att han inte längre hade rätt att gå där. Sin sista termin i nionde klass gick pojken i grundskolan.

Mamman menar att detta har inneburit att pojken inte har uppnått gymnasiekompetens och därmed inte kan fortsätta studera, samtidigt som han inte heller är berättigad att gå i särskolans gymnasium.

I sin anmälan till Skolinspektionen skriver mamman att hennes son hamnat mellan två stolar och att han inte fått möjlighet att "gå en riktig skolgång".

Skolinspektionen har begärt ett yttrande från Söderhamns kommun och ställer bland annat frågan hur utredningen sett ut som gett pojken rätt att gå i särskola och om vårdnadshavarna har informerats om vad en placering där innebär.

Särskolans rektor i Söderhamns kommun Gertrud Öjbrandt säger att hon inte kan kommentera enskilda elever, men berättar att skolan inte placerar elever i särskolan. Det är upp till föräldrar eller vårdnadshavare om de vill ta emot erbjudandet om särskola.

– En del föräldrar väljer att inte ta emot rätten till särskola, säger hon.

Mer läsning

Annons