Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolbarn riskerar backas över

/
  • Det är riskfyllt att hämta soporna på Rosenvallskolan. Chaufförerna är oroliga över att något ska hända, enligt renhållningschef Christina Åström.

Miljön på skolgården i Rosenvall är inte säker för skolbarnen.
Tung trafik kör in bland barnen. Chaufförerna känner olust och är oroliga att något ska hända.
Problemet påtalades för nästan ett år sedan, men än har inget hänt.

Annons

Det är måndag och barnen leker på skolgården. Då kör sopbilen in genom grinden för att hämta sopor och barnen kommer rusande och tittar på när sopkärlen töms.

Sophanteringen på Rosenvallskolan utgör en risk. Enda sättet för sopbilen att komma åt soporna är att åka in på skolgården. Sopbilen måste dessutom backa för att kunna vända.

- Barn är nyfikna och intresserade när soporna hämtas. Chaufförerna tycker att det är olustigt och är oroliga att något ska hända, säger renhållningschef Christina Åström.

Söderhamn Nära försöker lösa problemet genom att tömma kärlen när barnen inte är på skolgården, men det är svårt att passa in. Det är ofta barn ute från skolan eller förskolan.

Ansvariga från skolledningen träffade renhållningen förra våren för att komma fram till en lösning, men sedan dess har inget hänt, enligt Christina Åström, som därför skickade ut en påminnelse för några veckor sedan.

- Skolan borde ha ett intresse av att inte ha tung trafik bland skolbarnen, säger hon.

Personal på förskolan vittnar om problemet med sophämtningen. De är även kritiska till matbilen som kör in samma väg varje dag, visserligen är den mindre, men den kommer varje dag.

- Vändplanen används som fotbollsplan och lekyta av barnen, dessutom ligger det lekhus på andra sidan som de springer till. Det är ett problem, säger personal på Rosenvallskolan. De påtalar också att andra skolor har matintag och sophantering skild från skolgården.

Alla är eniga. Den tunga trafiken måste bort från skolgården. En tillfällig lösning kan vara att någon drar ut kärlen utanför skolgården när det är dags för tömning, men skolan, renhållningen och Tekniska avdelningen måste tillsammans komma fram till en långsiktig lösning, menar Christina Åström.

Mer läsning

Annons