Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skola med eller utan äpplen?

/
  • Danne Bergh tycker det är synd om fruktstunden försvinner. Han ser den som ett positivt inslag i skolan. Döttrarna Elsa, 10 år, och Klara, 8 år, tror inte att de skulle orka med en skoldag utan energitillskottet som frukten ger.
  • - Om jag inte tog med mig frukt skulle jag bli ashungrig. Jag tänker bättre och blir piggare, säger Elsa Bergh, 10 år, som går i 4b på Östraskolan.

Föräldrar förväntas skicka frukt med barnen till skolan.

Det tillåter inte den nya skollagen.

- Jag tycker det är synd om fruktstunden försvinner, säger föräldern Danne Bergh.

Annons

I Alfta har en förälder anmält skolan till Skolinspektionen eftersom barnen förväntas ha frukt med sig till skolan varje dag. Skollagen säger att skolan ska vara avgiftsfri och en fruktstund där föräldrarna förväntas stå för frukten strider mot skollagen.

I Söderhamn ser det inte bättre ut än i Alfta. På flera av kommunens skolor förväntas det att barnen dagligen tar med sig frukt.

På Stentägtskolan och Östra skolan är Eva-Britt Hartikainen rektor.

Under onsdagen såg Stentägtskolan över informationen till föräldrarna och ändrade informationen från "ta med" till "ta gärna med" frukt.

- Det får inte upplevas som ett tvång eller måste, säger Eva-Britt Hartikainen.

Hon understryker att hon tycker skolan ska vara avgiftsfri.

Danne Bergh är förälder till Elsa, 10 år, och Klara, 8 år. Han är kluven i frågan. Han tycker det är tråkigt att alla barn inte ges samma möjligheter, men han anser att energitillskottet under sagostunden viktigt.

- Jag tycker det är synd om fruktstunden försvinner, frukt är bra. Personligen skulle jag skicka med frukt ändå. Jag tror det sitter mycket byråkrater i Skolinspektionen som inte vet vad de ställer till med, säger han och fortsätter:

- Vad ska gränsen dras? Kan man kräva att barnen tar med sig gympakläder och gympaskor? Ska de ha skolväskor?

Nytillträdda verksamhetschefen Carin Mellqvist är osäker på hur det fungerar på skolorna i Söderhamn.

Vad tycker du om Skolinspektionens beslut?

- Det är viktigt att de tar alla anmälningar på allvar. Därför är det nu viktigt att formulera oss rätt. Det kommer inte att bli något förbud för föräldrar att skicka med frukt.

Vad händer med skolornas fruktstunder?

- Vi får fundera på hur vi ska lösa det. Jag kommer att ta upp det på nästa möte med rektorerna den 18 september.

Mer läsning

Annons