Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skjuter för hundens skull

/
  • Så här stilla ska man helst ligga, trots att skotten viner i luften.
  • Fritz är oberörd av skotten som Tobias Wikström avlossar i skogsbrynet en bit i från.
  • Lisa Sandström berättar att skottövningarna är till för att visa att hundarna är mentalt stabila.

Det smäller i skogen i Hällmyra.

Är det skyttetävling eller krigsövning?

Nej, det är skotträning av hundar.

Annons

Anledningen till att det skjuts den här söndagen är att hundarna i föreningen ska tränas. För att tävla i brukshundstävlingar behöver hundarna vara vana vid skott. Hundarna som kommit längst i sin utveckling ligger platt på mage under övningen.

Längre bort leker några yngre hundar med sina mattar, och en ung schäfer går fot samtidigt som pistolskotten går av med jämna mellanrum.

- Det är för att de ska ha en uppgift, för att vänja dem vid momentet, säger Lisa Sandström, en av medlemmarna.

Övningen ska göra att hundarna förknippar skotten med något positivt, godis och beröm, för att de inte ska störas under tävlingarna. Lisa Sandström berättar att det historiskt sett var viktigt för hundarna att inte störas av ljudet av skott. Hundarna användes inom det millitära, bland annat för att skicka meddelanden mellan basen och fronten.

På parkeringen i närheten leker Git Jonare med sin boxer Faxe. Han har klarat skottestet för att få vara med och tävla. Men den här gången har han störts av ljuden och Git har därför tagit honom lite längre bort.

Hon är en rutinerad medlem som funnits med i olika brukshundsklubbar sedan början av 1970-talet. Då var hon en ovanlig syn, dels på grund av hon är kvinna och dels för att hon även då hade boxer. Då dominerade såväl schäfrar som män i brukshundsklubbarna.

Git är kanske ett tecken på den moderna brukshundseran.

- De var och gjorde reportage om det i mitten av 1970-talet. Det finns ett gammalt foto från då med en massa schäfrar i en ring och min boxer i mitten. Nu är det roligt att fler hundar med andra egenskaper är med.

Annons