Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skärjån kan bli nytt naturreservat

/
  • Länsstyrelsen föreslår att Söderhamns kommun ska få ett nytt naturreservat – Skärjån.

Skärjån räknas som ett av de mest värdefulla vattendragen i länet. Nu föreslår länsstyrelsen att området ska bli naturreservat.

Annons

Området kring Skärjån ligger cirka 17 kilometer söder om Ljusne och sträcker sig från sjön Stor-Skärjan i väster till Axmar Bruk i öster. Det föreslagna naturreservatet omfattar ett 192 hektar stort område med en cirka 7 kilometer lång sträcka av Skärjån med omgivande skogar och våtmarker.

Syftet med att bilda naturreservat är bland annat att bevara den biologiska mångfalden och återställa värdefulla naturmiljöer och livsmiljöer för skyddsvärda arter.

Länsstyrelsen bedömer att Skärjån är ett av de mest värdefulla vattendragen i länet, bland annat med hänvisning till bottnar och åförgreningar, örtrika stränder och strandskogar med stort lövinslag.

Redan 2008 påbörjades processen med att bilda ett naturreservat och området är även ett så kallat Natura 2000-område. Nu har ett förslag till beslut om skötselplan skickats ut till berörda instanser som har möjlighet att yttra sig fram till den 21 oktober.

I dagsläget har Söderhamns kommun åtta naturreservat och det finns även ett reservatsbeslut om Storjungfrun, men det har överklagats och ärendet ligger hos länsstyrelsen.

Mer läsning

Annons