Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skärgårdsstriden som aldrig tycks ta slut

/
  • Peter Oppitz i vägföreningen säger att de tänker överklaga bygg- och miljönämndens beslut.

Efter att ha sagt nej ett flertal gånger, säger nu bygg- och miljönämnden ja till att bygga fyra parkeringsplatser vid Mjölkudden i Lövskär.
Men den infekterade striden är långt ifrån över.
– Vi tänker inte ge oss, säger Peter Oppitz i vägföreningen.

Annons

Det var förra sommaren som kultur- och samhällsutvecklingsförvaltningen efter önskemål från en privatperson, lade ut en brygga vid Mjölkudden för att underlätta för öbor.

De saknade dock tillstånd och nu har flytbryggan fått tagits bort i väntan på Mark- och miljödomstolens beslut om strandskyddet. Samtidigt har förvaltningen ansökt om att få bygga fyra parkeringsplatser i anslutning till bryggan.

Något som vägföreningen är helt emot. De äger vägen och vill inte ha några parkeringsplatser. Föreningen har även protesterat mot bryggan som hamnade i vattnet utan förvarning. I ett försök att få slut på striden kan de ändå tänka sig att bryggan får ligga kvar vissa delar av året. Men då är kravet att kommunen slutar driva frågan om parkeringar.

Så blev det inte.

Bygg- och miljönämnden som tidigare både sagt nej till en brygga och parkeringsplatser har ändrat sig. Nu säger de ja till parkeringarna.

Lillemor Svensson (S) som tidigare var kultur- och samhällsutvecklingsnämndens ordförande, hanterar numera ordförandeklubban i bygg- och miljö. Alltså, samma nämnder och förvaltningar som stridit mot varandra i den infekterade bryggstriden.

Hon säger att nämnden fick ett råd uppifrån att säga ja.

– Tidigare har Mark och miljödomstolen avslagit länsstyrelsen överklagande om att säga nej till parkeringsplatserna och nu säger länsstyrelsen att det inte finns något hinder mot att bevilja bygglov. Eftersom huvudregeln är att en underinstans ska rätta sig efter överinstansens bedömning har vi gjort det.

Beslutet var dock inte enhälligt. Moderaten Marjo Myllykoski reserverade sig med motiveringen att nämnden borde ha bortlagt frågan i väntan på Mark- och miljödomstolens beslut om bryggan.

– Strandskyddsdispensen ska ju prövas. Eftersom jag anser att bryggan och parkeringarna hör ihop tycker jag att det hade varit bättre att vänta, säger hon.

Men ett ja till parkeringar från bygg- och miljönämnden innebär ändå inte att frågan är utagerad. Mark- och miljödomstolen ska som sagt säga sitt om strandskyddet och eftersom vägen är privat måste kultur- och samhällsutvecklingsförvaltningen i så fall tvångsinlösa vägen.

Därmed lär också motsättningarna mellan kommunen, vägföreningen och ett antal stugägare fortsätta.

– Vi tänker inte ge oss. Det första vi kommer att göra nu är att överklaga bygg- och miljönämndens beslut. Dessutom kan de ju inte påbörja parkeringsbygget eftersom de inte får åka på vägen, säger Peter Oppitz i vägföreningen.

Han hade sett fram emot ett avslut, i stället kan striden fortsätta länge till.

– Inte vet jag vad kultur- och samhällsutvecklingsförvaltningen går efter. Men jag har betalat för både väg och brygga. Varför ställs inte samma krav på alla?

Mer läsning

Annons