Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sent larm om utsläpp

Ett misstänkt utsläpp från Vallviks bruk upptäcktes på tisdagseftermiddagen.
Det tog flera timmar innan bruket kontaktades, något vd Robert Jensen är kritisk till.

Annons

Vid klockan åtta på onsdagskvällen kontaktades Vallviks bruk av polisen. Kustbevakningen hade flugit över vattnet utanför Vallvik och sett något man misstänkte var ett utsläpp från bruket.

Enligt Vallviks bruks vd Robert Jensen misstänkte Kustbevakningen att det rörde sig om mesa, en produkt som kommer från ugnar inne på bruket.

På Vallviks bruk reagerade man med en gång.

- Vi utförde en så kallad okulärbesiktning av våra avlopp, och vi kollade även på mätningar som vi gör, och vi kunde inte se något onormalt, säger Robert Jensen.

Robert Jensen tror att den förändring som sågs på vattenytan kan ha berott på att väldigt varmt vatten släpptes ut från bruket, och när det nådde det kalla havsvattnet orsakade temperaturskillnaden en skiktning.

Robert Jensen är kritisk till Kustbevakningens agerande. Det befarade utsläppet ska ha upptäckts under eftermiddagen, men Kustbevakningen kontaktade polisen först och Vallviks bruk fick inte veta något förrän klockan 20.

- Det irriterar mig att det ska gå fyra-fem timmar innan man kontaktar oss. Vi vill ju göra något med en gång, säger Robert Jensen.

Mikael Österman är vakthavande befäl vid Kustbevakningen. Han säger att Kustbevakningen tidigt pratade med en person som jobbade vid bruket.

Kustbevakningens enhet konstaterade att det inte var mineralolja som släppts ut, men att det kunde vara mesa. Därför togs det prover som ska analyseras. Proverna är överlämnade till polisen.

Mer läsning

Annons