Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Schvung så är pengarna borta"

/
  • Tiden runt jul är extra jobbig för ensamstående mamman Kerstin som har svårt att få ekonomin att gå ihop.

Kerstin är en av alla dem som har svårt för att få ekonomin att gå ihop. Kring jul är det extra jobbigt som ensamstående med två barn.

Annons

Kerstins två sönder springer runt i huset. De leker och tjoar, välkammade och uppklädda.

– De brukar få nya kläder när de fyller år och så en gång på våren också, säger Kerstin.

Grabbarna är i 10-årsåldern. Båda fyller år kring jul. I dag är det dags för kalas och de frågar flera gånger hur dags mormor kommer.

Kerstin är en av alla dem som egentligen inte har råd, som har svårt att få kalkylen att gå ihop i slutet av månanden: Hon är fattig.

Ensamstående med två söner och med nästan bara studielån på 8 500 kronor i inkomst har hon det knapert, speciellt i december då det både är jul och killarna fyller år.

– Det säger bara schvung så är pengarna borta, säger Kerstin.

– Men jag har blivit snålare och lärt mig att hålla i pengarna, för jag måste prioritera barnen. Jag själv kommer i andra hand. Jag har till exempel behövt gå och klippa mig väldigt länge, men då skulle inte pengarna räcka till räkningarna.

Ju äldre sönerna blir, desto mer börjar de fråga efter telefoner, datorer eller dyra märkeskläder, berättar Kerstin. Men den typen av saker har hon inte råd att köpa.

– Min son har en kompis som är ensambarn och har två arbetande föräldrar. Det är klart att han får massor med saker som min son också vill ha. Samtidigt förstår han att vi inte har råd. Han säger ofta "När du jobbar som alla andra, då..."

Det blir extra tydligt kring jul när julklappsstressen och köphysterin kör i gång på allvar.

– Det är väldigt mycket fokus på köpa, köpa, köpa. En man framför mig i kön på Stadium köpte en jacka och täckbyxor för 7000 kronor. Han drog kortet utan att blinka! Själv är jag stressade kring jul och har svårt att sova på natten för jag ligger bara och räknar pengar, säger Kerstin.

Men det är inte bara jul och födelsedagar som är orosmoln. Det svåraste är att få pengarna att räcka till i vardagen.

– Vi har en dator, men är i desperat behov av en till. Skolan vill gärna skicka ut veckobrev per mejl, att jag ska fylla i formulär på nätet och att barnen ska öva glosor online. De förutsätter att alla elever har en egen dator.

Till utflykter ska barnen ha med sig matsäck, på gympan nya skor när de gamla är urvuxna och till vintern termobyxor. Som förälder förväntas Kerstin ställa upp och skjutsa då och då, fast hon inte har råd med bensin.

– Jag försöker att lösa det så gott jag kan. Det finns dem som har det ännu värre än vad jag har det, säger hon.

Men nu har Kerstin precis avslutat sina studier. Det råder brist på arbetskraft i hennes bransch och hon ser ljust på framtiden.

– Det ska bli skönt att inte behöva planera precis allt, att kunna lägga 200 kronor och gå på Mcdonalds utan att det gör något. Jag vill inte ha något överflöd, utan bara så vi klarar oss. Och kunna spara lite varje månad så det inte är någon katastrof om något händer, som nu när bilen har gått sönder.

Fotnot: Kerstin heter egentligen något annat.

Mer läsning

Annons