Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sanering av skärgården drar igång på allvar

/
  • Med hjälp av kommunens båt Remmaren tog sig representanter från Arizona Chemical, räddningstjänsten, oljejouren och kommunen ut i skärgården för att påbörja arbetet med att få fram en saneringsplan.
  • Räddningschef John-Erik Jansson hjälper Arizonas vd Björn Hedman på med flytvästen.
  • Ingemar Olofsson, chef vid kommunens planerings- och utvecklingsavdelning.
  • Oljejourens Ingrid Håstad är med och ger råd kring saneringen i skärgården.
  • Ingrid Håstad, oljejouren.
  • Arizona Chemicals vd Björn Hedman var med under onsdagens inventering av läget i skärgården.

Snart börjar saneringen av råtalloljan på stränder och landområden på allvar. Under onsdagen besiktades skärgården av alla inblandade parter.

Annons

Kustbevakningen har avslutat sin insats med saneringen ute till havs. På land har arbetet däremot bara börjat. För att kunna utarbeta en saneringsplan måste läget i skärgården först kartläggas, och det ägnade kommunen, Arizona Chemical, oljejouren och räddningstjänsten sig åt under onsdagen.

Med båt och buss åkte man runt i skärgården och ut till öar för att se hur omfattande skadorna är och vilka saneringsmetoder som ska användas på respektive område.

Under onsdagseftermiddagen hade alla inblandade ett möte där dagens rekognosering summerades, och en saneringsplan började ta form.

- Vi kan konstatera att det finns saneringsbara mängder olja på många öar. Vi har även sett en del lös olja som vinden håller kvar, säger Ingemar Olofsson, chef vid kommunens planerings- och utvecklingsavdelning.

Att ta bort eller länsa in den lösa oljan är högt prioriterat. Sedan kommer man att beta av område efter område.

- Det gäller att jobba sig fram metodiskt, vi har just nu inget speciellt område som är prio ett. Bedömningen är att det ska göras en snabb insats innan det blir för kallt, säger oljejourens Ingrid Håstad.

Enligt kommunens tekniske chef Lars Stål kommer 50 till 100 man att sättas in i saneringsarbetet, som beräknas vara igång med full kraft i början av nästa vecka. Det blir personer från kommunen, Arizona, räddningstjänsten och även frivilliga som anmält intresse. Den huvudsakliga saneringsmetoden kommer att bli ganska primitiv - hink och spade.

Hur lång tid saneringen kommer att ta är svårt att svara på.

- De kommande två veckorna som vi kan överblicka kommer det att vara full aktivitet. Hur lång tid efter det som vi bedriver det här är för tidigt att säga. Men vi kommer inte att sluta förrän det är klart, säger Lars Stål.

Mer läsning

Annons