Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samlingspunkt stängs

Kommunens verksamhet Stödhjulet, för missbrukare med psykiska problem, läggs ner från och med december.

Annons

Stödhjulet startade 2007 som ett samverkansprojekt mellan landstingets vuxenpsykiatri och Söderhamns kommun. Här har personer med dubbla diagnoser, psykisk funktionsnedsättning och missbruksproblem, fått vård och stöd.

Men nu avvecklas verksamheten. Behovet har förändrats och verksamheten bedrivs inte längre som den var tänkt från början.

Först var tanken att dubbeldiagnosteamet skulle arbeta med social färdighetsträning med stöd i boendet gällande mat, hygien, medicinering och aktiviteter. I dag är det mer inriktat mot att mestadels ta emot personer i teamets lokaler, och endast en mindre del genom stöd i hemmet. Kommunen påpekar också att inga klara riktlinjer finns för verksamheten och att stora resurser läggs på en mindre grupp människor.

Landstinget och kommunen är överens om att fortsätta samarbeta kring stöd till personer med dubbel diagnos, och att tillsammans hitta ett sätt att ta tillvara på den kompetens som finns inom teamet. Kommunens personal som arbetat på halvtid i teamet övergår till att i fortsättningen jobba heltid inom boendestödenheten.

Cirka femton personer har varit knutna till Stödhjulet, berättar verksamhetschef Anna-Lena Svedberg.

- Alla kommer att erbjudas fortsatt stöd i någon form, beroende på vad de har för behov, säger hon.

Mer läsning

Annons