Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Salmonella hittat i nässelpulver

En typ av nässelpulver som säljs som hälsokost på flera håll i Hälsingland kan vara smittat med salmonella. Partiet som misstänks vara smittat levererades redan under förra våren.

Annons

Under onsdagen skickade Livsmedelsverket ut informationen att nässelpulver med bäst föredatumet 31 mars 2017 kan vara smittat med salmonella. Analysen kom från den finska motsvarigheten till Livsmedelsverket.

– Det upptäcktes under en offentlig kontroll i Finland. Pulvret kommer från början från Tjeckien och Bulgarien, säger Christin Furuhagen, livsmedelsverket i Uppsala.

Leveransen gick ut till Sverige under våren 2014. Därför kan mycket av det redan ha sålts vidare till kund. Nu har alla kontrollmyndigheter kontaktas och om något företag har produkten kvar i sitt sortiment så ska den tas bort.

Enligt Christin Furuhagen har inga sjukdomsfall rapporterats.

– Det finns inga insjuknanden vad jag har hört, säger hon.

I Sverige säljs produkten av företaget pH-balans. En mängd olika hälsokostföretag i landet har köpt in produkten. I Söderhamn finns en återförsäljare, pH-Hälsa i Bergvik. Eftersom det gäller en leverans som kom redan förra året berättar ägaren Kenny Edh att det inte är något han har kvar i sortimentet.

– Det är inget som finns kvar hos oss. Jag vet inte ens om jag har köpt något från just det där partiet, säger Kenny Edh.

Andra företag i Hälsingland som köpt in produkten är Sörängs Kvarn i Bollnäs och Hälsokraftbutiken på Fyren i Hudiksvall.

Nässelpulver används som en typ av kosttillskott, som innehåller mycket kalcium och svavel. Det vanligaste är att blanda pulvret med vatten, fil eller i en smoothie.

På Söderhamns kommun ska man nu kontrollera att produkten inte finns ute till försäljning.

– Vi måste kontrollera att det inte säljs, det här ska inte gå ut på marknaden, berättar Ulrica Lundberg, livsmedelsinspektör på Söderhamns kommun.

Mer läsning

Annons