Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sabb på bussar kostar hundratals tusen

/
  • Brända säten, klippta bälten och tuggummi i låsen är vanliga exempel på skadegörelse på bussarna i Söderhamn.

I september sattes fyra spritt nya bussar i trafik i Söderhamn. Redan efter två dagar fick de tas in för reparation. Totalt kostar skadegörelsen KR-trafik hundratals tusen om året.

Annons

– Det borde vara kul att få sitta i en ny och ren buss. I stället eldar man och rycker loss ryggstöd - eller skär av bälten och stoppar tuggummi i bälteslåsen, säger Sven-Bertil Sparrman, teknisk chef på KR-buss.

Skadegörelsen går i vågor - ingen av orterna är bättre eller sämre. Och så gott som all skadegörelse utförs av ungdomar.

– Det känns tungt och meningslöst med nya bussar när vi får börja byta ut inredning efter en vecka. Det kan gå månader när det inte händer något, sedan kan det vara 20 på en vecka

Enligt Sven-Bertil Sparrman kostar förstörelsen hundratals tusen per år, plus arbetskostnad, för KR-trafik. Detta ligger förstås med i de kostnadskalkyler som gör och i slutänden är det passagerarna som får vara med och betala.

– Våra förare får yrkeskompetensutbildning, kanske borde man informera i skolor och lära ungdomar "åka buss". Möjligen skulle skadegörelsen minska med bussvärdar, det skulle också ge bättre service, som på tågen. Vi har pratat med X-trafik och entreprenörer, men ska man komma dit måste nog trafiklagstiftningen ändras.

Mer läsning

Annons