Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska Söderhamn bli bättre att leva i

/
  • Träffen resulterade i många tankar kring en gemensam målbild. Allt samlades på blädderblock. Inga-Lill Lindström, ordförande i Söderhamns kvinnliga företagarförening, Annelie Storm, chef på Swedbank, Pernilla Norman, ordförande i Nyföretagarcentrum och Sven-Erik Lindestam (S), kommunstyrelsens ordförande.

Om alla samverkar och har en gemensam målbild kan Söderhamn bli ett mycket bättre ställe att leva på.

Nu drar ett nytt nätverk igång mellan företag, föreningar och kommun.

Annons

Under torsdagen samlades ett 30-tal personer från företag, föreningar, skola och kommun i Swedbanks lokaler. Under några timmar pratade de ihop sig om hur de vill att Söderhamn ska se ut i framtiden, och litegrann om vägen dit.

Några saker är alla överens om:

Befolkningsminskningen måste stoppas och kanske till och med vändas.

Rätt kompetens måste finnas till framtidens jobb – 4 900 söderhamnare går i pension före 2020 enligt siffror på träffen. I nuläget finns inte tillräckligt många personer som kan ta de jobben.

Det finns redan många olika sätt att stärka gemenskap och skapa tillväxt. Men det behövs ständigt nya former, tror Pernilla Norman, ordförande i Nyföretagarcentrum. Nytt med det här nätverket är att föreningslivet är involverat. Framtiden är allas ansvar, är tanken.

- Söderhamn ska bli en attraktiv kommun. Det är inte någons ansvar, det är allas ansvar, säger Annelie Storm, chef på Swedbank i Söderhamn.

Det här sker på bankens initiativ, som en del i deras ambition att ta samhällsansvar.

Swedbank är en av aktörerna bakom Arena för tillväxt. Ica och SKL (Sveriges kommuner och landsting) är de två andra. En av Arena för tillväxts viktigaste uppgifter är att åka runt i Sverige och agera katalysator mellan lokala aktörer, för att hjälpa dem att utveckla sina lokalsamhällen.

- Söderhamn har bra grundförutsättningar, men en hel del att jobba med, säger Roland Lexén från Arena för tillväxt.

Han och en kollega presenterade en omvärldsanalys och en analys av Söderhamn, som de gjort bland annat utifrån statistik. Deras slutsats är att framför allt skolan och kommunikationerna behöver förbättras. Många har ofullständiga betyg i Söderhamn, och vi har inte tillräckligt bra förutsättningar för pendling.

Gårdagens träff är bara början. I oktober återsamlas alla de som var med under torsdagen. Då ska man slå fast en målbild och prata mer om hur den ska nås. Då ska man också bli mer konkret: vem ska göra vad.

Mer läsning

Annons