Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska kommuner satsa på ungdomar

/

Hur har ungdomssatsningarna i Söderhamn fungerat och vad har de resulterat i? Svaret på frågan ges i den nya boken Att återerövra framtiden.

Annons

– Vi har precis skickat den till tryckeriet, säger forskaren och författaren Mikael Vallström.

Han har tillsammans med forskarna Lotta Svensson och Maria Vallström under flera års tid analyserat Söderhamns kommuns ungdomssatsningar.

Arbetet har resulterat i en bok, som bygger på utvärderingar av projekten Ungdomslyftet, Högtrycket och Drivkraft i Söderhamns kommun, samt intervjuer med involverade personer.

– Vi har analyserat projekten grundligt och satt ihop det till en helhet som är läsvärd för en bredare publik än de vanliga utvärderingarna, säger Mikael Vallström.

I boken fastslås att projekt bör drivas i fristående form för att lyckas på bästa sätt. Till exempel har det varit en viktig framgångsfaktor i arbetet med Ungdomslyftet.

– Genom att ha fristående projekt har de kommit längre än brukligt och även fått en hög ungdomsmedverkan.

Att arbeta med ett projekt inom en förvaltnings befintliga organisation kan innebära problem, enligt forskarnas analys.

– För att nå bäst resultat handlar det ofta om att ge projektet fria tyglar och förtroende, konstaterar Mikael Vallström.

Tanken är att boken ska inspirera personer som arbetar med ungdomsprojekt i andra kommuner som brottas med samma problematik som Söderhamn – hög ungdomsarbetslöshet och utanförskap.

Boken Att erövra framtiden släpps i månadsskiftet maj–juni.

Mer läsning

Annons