Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så kan Stenö byggas om

/

Nya specialdesignade stugor, en pool och ett stort servicecenter. Det är bara några av de saker som kommunen tagit fram i ett förslag till att bygga ut på Stenö.

Annons

Kultur och samhällsserviceförvaltningen har successivt arbetat med renoveringen av Stenö camping sen de tog över ägandet 2010. Förutom upprustningen har de också arbetat med en vision inför framtiden.

– Stenö är så mycket mer än en badplats och camping. Alla i Söderhamn har en relation till Stenö, säger Gunnar Mellqvist, förvaltningschef.

Förslaget som företaget Tengbom arkitektur AB hjälpt till att designa innehåller 170-190 nya campingtomter på båda sidor om vägen. Fler stugor finns också med i visionen och enligt förslaget sticker designen ut ordentligt: några hus liknar växthus eller utkikstorn.

– Om man väl bygger ut så ska man bygga något som gärna är lite spejsat, säger Gunnar Mellqvist.

Första steget i visionen är servicebyggnaden som förvaltningen har lagt extra mycket jobb på att planera. Tanken är att den cirka 800 kvadratmeter stora byggnaden ska innehålla, förutom reception och butik, en restaurang, kafé och konferenslokaler.

– Själv tycker jag att servicebyggnaden känns mest spännande. Det är många som jag möter som säger att de önskar det fanns en stor restaurang och konferensanläggning på Stenö, säger Sven-Erik Lindestam (S).

Visionen är färdig, men än så länge bara ett förslag. Beslutet kommer inte att tas upp politiskt förrän i höst.

– Det är jättespännande tankar om Stenös utveckling. Det som känns väldigt intressant är att se vad som är realiserbart och inte. Vi måste titta på vilka delar av planen som är möjligt ekonomiskt att göra, säger Sven-Erik Lindestam (S).

Campingföreståndaren Thomas Gunnarsson är förväntansfull över visionen. Han menar att det behövts en ny struktur länge och att det är hög tid för ombyggnationer.

– Vi är fyrstjärniga, men det är en tidsinställd bomb. Det är smink och makeup som håller i fem år till. Vi behöver ta omtag för att hänga kvar, säger Thomas Gunnarsson.

Hur det hela ska finansieras är ett politiskt beslut. Men tanken är från förvaltningens sida att kommunen inte ska behöva stå för allt. Byggnationen kan till viss del finansieras av EU-bidrag och sedan tas över av företag som vill investera.

– Precis som i dag bedriver inte kommunen restaurangverksamheten. Så tanken är att företagen som vill vara där sen betalar hyran, säger Gunnar Mellqvist.

Området kommer inte behöva byggas ut, då visionen omfattar i stort sett samma område som redan finns i detaljplanen. En märkbar skillnad är en större parkering för att bilar inte ska behöva parkerna längs vägen.

Mer läsning

Annons