Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så gammalt är Storjungfruns kapell

/
  • Lars Nylander och Daniel Olsson har under två års tid lärt sig mer om fiskarkapellen i Gävleborg. Bland annat har man tagit reda på byggnadsår för kapellet på Storjungfrun.
  • Fiskarkapellet på Storjungfrun.

Efter två års arbete vet antikvarierna Daniel Olsson och Lars Nylander hur gammalt kapellet på Storjungfrun är.

Annons

Kartläggningen av och efterforskningen om de gamla fiskarkapellen i Gävleborg inleddes i början av 2011, som ett samarbetsprojekt mellan Hälsinglands museum, Länsmuseet Gävleborg, Svenska kyrkan, kapellvärdarna och Länsstyrelsen Gävleborg.

När projektet nu lider mot sitt slut reser Daniel Olsson och Lars Nylander runt och informerar om resultaten, och i går var turen kommen till Söderhamn.

Givetvis fokuserades en stor del av föreläsningen mot de två kapell som finns bevarade i just Söderhamn – det på Prästgrundet och det på Storjungfrun.

– Prästgrundet är invigt 1830, det visste vi sedan tidigare tack vare handlingar. Det började byggas 1826 och invigdes 1830, säger Daniel Olsson.

Desto mer osäker var man när det gäller åldern på fiskarkapellet på Storjungfrun. 1600-tal hade man enats om, men mycket mer än så visste man inte. Men efter en granskning av virkets årsringar har man kunnat få fram ett mer precist byggnadsår.

– Varje årsring ger en bild av klimatet det året. Vi har en lång, lång referensskala som man passar in exakt. När det gäller storjungfrun har man sagt 1600-tal, nu visade det sig att det är byggt 1617 till 1618. Det var kanske lite äldre än vad vi trodde, säger Daniel Olsson som ändå reserverar sig något mot årtalet.

– Man vet ju bara när virket är fällt, man vet egentligen inte när det är byggt. Ibland kan man ha tagit ut virke under många år, så man får reservera sig lite utifrån det.

Mer läsning

Annons