Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så fuskas det med maten

Det fuskas med ingredienserna på Söderhamns restauranger och pizzerior.

En granskning av över 20 menyer visar att du inte kan lita på att det du beställer är det du serveras.

Annons

Under våren och sommaren har kommunens livsmedelsinspektörer besökt restauranger och pizzerior i Söderhamn för att kontrollera att menyerna håller vad de lovar. Till exempel om det verkligen är fetaost på pizzan eller oxfilé till potatisen, och inte salladsost och fläskfilé.

Inspektör Lena Engvers berättar att Livsmedelsverket haft ett projekt där man jobbat med så kallade skyddade beteckningar. Det är en märkning inom EU som finns på vissa produkter, som parmesan, parmaskinka, gorgonzola, Serranoskinka och fetaost.

Märkningen är en garanti för konsumenten att det är äkta vara. Till exempel ska fetaost komma från mejerier i vissa regioner i norra Grekland och vara gjord på get- och fårmjölk.

Vid inspektionerna kontrollerades olika produkter utifrån en checklista. Det var dels livsmedel som omfattas av den speciella EU-märkningen, men även andra livsmedel som kan vara vilseledande, som oxfilé, krabba, rödspätta och lövbiff.

I våras skickades en broschyr ut till alla restauranger i kommunen. Där fanns information om att inspektioner av menyerna skulle göras någon gång under våren eller sommaren.

Livsmedelsinspektörerna dök sedan upp oanmälda.

- Vi gick igenom menyerna och tittade efter produkterna på checklistan. Sedan tittade vi på märkningen av produkterna i deras kyl eller frys, och fanns inget emballage kvar kunde vi gå till följesedlar och kontrollera där, säger Lena Engvers.

Se alla inspektionsprotokoll genom att klicka på länken uppe till höger!

Mer läsning

Annons