Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så fixar du novellen

/

Att skriva är lätt. Men att få en mening bland alla bokstäver är svårare. Här är tipsen som hjälper dig att fixa novellen.

Annons

Att skriva är lätt. Men att få en mening bland alla bokstäver är desto svårare. Du kommer inte på handlingen, vem satan är huvudpersonen och inte för att tala om skrivkramp. Här är några små tips om hur du slipper allt det där när du skriver en novell.

Oftast är det bra att veta vad det är man håller på med och att till exempel veta vad en novell är. Kort och gott: En novell är som en roman, fast kortare. Den kan ha samma djup som en praktroman men låter det fattas kort.

Dock är det en väldig konst att hålla sig kortfattad. Gärna låter man sig sväva ut bland orden och göra noggranna beskrivningar. Så om du lyckas få in hela din handling på tjugo sidor kan du ge dig en klapp på axel – du har skrivit en novell!

Ibland kan det svåraste vara att komma i gång. Börja med att skriva ner fem saker snabbt. Sedan skriver du tre ställen du gillar att vara på, tre saker du är rädd för, namn på tre personer du inte tycker om och namn på tre personer du tycker om – kändisar eller vänner.

Se där, nu har du fem listor med förslag till novellen. Ta nu en stund och välj ut ett ord från varje lista tills du har en sak som spelar roll i historien, en miljö, en rädsla att spela kring, en ond karaktär och en god karaktär.

Låt dessa meningsfulla utvalda ord utgöra basen i din historia och gör några anteckningar kring dem. När du är klar med det kan du belöna dig själv med en fet bulle och därefter låta bokstäverna trilla ner på pappret under pennudden med ett behagligt flyt.

Att just skriva om personer och platser man kan relatera till är en stor fördel- där har du redan en personlighet och bild som du ständigt kan gå tillbaka till.

Mer läsning

Annons