Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så fixar du biffen

/

Undrar du, som många andra, hur du ska fixa biffen i sommar? Lugn bara lugn, köttälskaren Johanna Palm Nilsson hjälper dig hur du lyckas med freshmeaten.

Glöm bara inte en nypa salt att läsa med.

Annons

Sommaren bjuder på så många läckerheter - saftiga biffar, mustiga oxbringor och med lite tur kryddiga korvar. Trixet är bara hur man ska lyckas med de stora bitarna, få dem saftiga samtidigt som man inte bränner dem…

Det som är just så mysigt med det är allt pyssel runt omkring, man hjälps åt. Ändå har man ofta lite för bråttom - man glömmer ganska lätt att det tar lång tid att tillreda. Bara själva glödbädden tar cirka tjugo minuter om glöden ska bli den rätta.

Typ av biff

För det första kan jag säga att du inte hittar de bästa biffarna i affärernas kyldiskar i sommar, eftersom de i vanlig ordning, släppts ut på grönbete. Håll istället utkik på alla fotbollsplaner och stränder dit de oftast söker sig för det gröna gräsets skull och för att få svalka sig i hettan.

Är du ute efter det bästa är det viktigt att du först bestämmer dig för vilken typ av biff du vill ha, och planerar efter det. Om du är osäker på ditt val och tar längre tid på dig finns det risk för att biffen blir gammal och inte alls lika smaskig som du tänkt dig. Tänk också på att det inte är något lammkött som snällt följer med hem för en billig peng… Utan sträck på dig och presentera tydligt vad du själv har att erbjuda. För dig som föredrar fina filéer är det extra viktigt att vara ute i god tid och beredd på att få ge ett högre pris, eftersom detta anses vara mer eftertraktat.

Tillredning

Väl hemma råder jag dig att fixa biffen utomhus. Inne kan det bli väldigt stökigt och uppstå en lukt som aldrig tycks släppa. Så när vi väl är inne på årets varmaste månader - ut med er! När det kommer till valet och kvalet om kol eller briketter är det bra att ha i åtanke på hur mycket hetta du vill ha vid tillredning. Sammanfattningsvis kan man säga att bricketter tar lite längre tid på sig än kol, men ger i gengäld en oslagbar hetta. Strunta gärna i tändvätska. Det lovar bara mer än det ger…

Redskap

Vill du slippa få fläckar på finkläderna måste du ha ett förkläde. Med ett förkläde visar du också tydligt vem som är grillmästare.

Mer läsning

Annons