Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så får du framgång som påskkärring

/
  • Olivia Magnusson, Amanda Jääger, Billy Högberg och Alex Danielsson går alla i tvåan på Stugsunds skola. Vi tog de till hjälp för att ta reda på hur man egentligen blir så bra påskkärring som möjligt och därmed får så mycket pengar och godis som möjligt.
  • Olivia Magnusson och Amanda Jääger vet hur man får bästa utdelning när man påskar.
  • Olivia Magnusson, Amanda Jääger, Billy Högberg och Alex Danielsson går alla i tvåan på Stugsunds skola. Vi tog de till hjälp för att ta reda på hur man egentligen blir så bra påskkärring som möjligt och därmed får så mycket pengar och godis som möjligt.
  • Det är viktigt med fräknar och läppstift, tycker Amanda Jääger.

Huckle eller hatt? Ensam eller tillsammans? Sikta in sig pensionärer eller barnfamiljer?

Kuriren tog experter till hjälp för att ta reda på hur man blir framgångsrik – som påskkärring.

Annons

Påskkorten:

Amanda: Rita många kort, annars kanske folk blir lessna om de inte får något. Jag har faktiskt gjort några kort, men inte så jättemånga.

Alex: Jag har inte gjort några, men ska göra när jag kommer hem. Det tar nog tre–fyra timmar.

Olivia: Man måste rita fint. Man kan inte bara kluddra. Man kan inte bara göra typ en streckgubbe med ett ägg i ena handen och en fjäder i den andra. För då blir det inte snyggt!

Klädsel, utseende utrustning:

Amanda: Man ska ha fräknar och röda kinder.

Olivia: Sen ska man ha sen sjal vikt i en trekant över huvudet och knyta den. Sen en kjol som är färgglad och som en mantel runt. Och läppstift. Rött, inte svart. Man kan också ha en kvast. Killarna kan ha en hatt med en fjäder och ha en mustasch eller skägg.

Alex: Jag gick påskgubbe. En hatt hade jag i alla fall på huvudet. Sen hade jag typ som en kavaj.

Olivia: Man behöver en korg. Man kan ha två plastpåsar i. En att ha pengar och en att ha godis i.

När, var och hur ska man gå:

Olivia: Man får nog mer om man går ensam, för då behöver man inte dela upp det. Men det är roligare att gå flera. Annars blir det pinsamt att sjunga.

Amanda: Jag tycker att man kan börja på den gatan där man bor. Gamlingar är faktiskt kul att gå hos. De frågar så mycket och säger att vi är fina. I bland kan det vara en jättesnäll gammal gubbe eller tant, i bland elak. Då kanske de bara öppnar dörren, tar kortet och sen stänger dörren.

Uppförande:

Amanda: Man ska tänka på att vara snäll, se glad ut och gå till så många hus som möjligt.

Billy: Man säger glad påsk.

Olivia: Jag säger glad påsk och sen börjar jag sjunga.

Amanda: Man kan sjunga "Kyckling i ägget" och "Gullefjun".

Tips till dem som får påskkärringar som besök:

Olivia: Godis eller pengar. Fast det är nog bättre att få pengar. För då kan man köpa det man vill ha. Tio–femton kronor. Inte tjugo, för det är för mycket.

Billy: Jag vill ha en tusenlapp. En gång fick jag lakritsdumle, det tyckte jag inte var gott. En annan gång så gick jag till mina grannar. De hade slut på godis. Då fick jag en hundralapp.

Bonustipset:

Amanda: Jag har ett tips kvar. Det är att man inte ska ha ansiktsfärg om man är allergisk. Det hade jag en gång. Det började klia.

Mer läsning

Annons