Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så blir fortsättningen på Ungdomslyftet

Ungdomslyftet fick en rivstart våren 2007. Det var kommunstyrelsens åtgärd för att få stopp på gängkrig och bråk i Söderhamn.

På torsdagen var det dags för en omprövning av satsningen.

Annons

Det var en solig marsdag 2007 som förra kommunalrådet Eva Tjernström (S) kallade in till en presskonferens för att presentera Ungdomslyftet.

Vissa idéer var både vilda och oprövade, som att låta unga oprövade människor ta plats i skolorna för att hjälpa andra unga. Men det var dags göra något radikalt. Därför stod hela kommunstyrelsen bakom satsningen.

Ungdomslyftet fick 25 miljoner kronor under en treårsperiod – och man skulle jobba över förvaltningsgränserna. Men kommunstyrelsen skulle ha huvudansvaret.

Detta gjordes i en tid då Söderhamn hade utmärkt sig i riksmedia som en brutal ungdomskommun efter ett antal gängbråk. Kommunstyrelsen ville ändra på det, och Ungdomslyftet skulle bli lösningen på problemen.

Flera utvärderingar har gjorts och än så länge har ingen velat ändra på grundkonceptet.

Under torsdagen behandlades den senaste utredningen om Ungdomslyftet av kommunstyrelsen, som inte ville bestämma något mer än att pröva andra driftsformer av Verkstäderna 2014.

– Vi kan tänka oss att föreningar, studieförbund, kooperativ eller andra organisationer tar över driften. Presenterar vad de vill göra, hur öppettiderna ska se ut och så vidare. Vi vill åtminstone pröva och diskutera den möjligheten, säger Sven-Erik Lindestam (S), ordförande i kommunstyrelsen.

Hittills har Ungdomslyftet kostat runt 60 miljoner kronor sedan starten 2007.

Är det väl använda pengar?

– Ja, jag är faktiskt stolt över att en liten kommun som Söderhamn kan kraftsamla så så hårt kring ungdomarna, säger Sven-Erik Lindestam.

Mer läsning

Annons