Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rönnskär populärt bland turister

När regnet aldrig slutar att ösa ner kan en tro att turisterna stannar hemma. Men icke. Mer än dubbelt så många turister bor i Söderhamns skärgård i år jämfört med förra sommaren, enligt skärgårdsenheten.

Annons

Enligt skärgårdsenhetens nya statistik bodde mer än dubbelt så många turister hos dem i skärgården under maj och juni i år jämfört med samma månader under förra året. 406 i år jämfört med förra årets 170.

Samma tendens syns i Citycampingen. I juni i år fanns nästan tre gånger så många ekipage, 93 stycken, som förra året när de var 32 stycken.

Ökningen tror skärgårdsenhetens Carina Sjölin beror på att de numera är franchisetagare i Sveriges turist förening, STF. Franchising är en affärsmodell där till exempel ett varumärke kan användas av en oberoende näringsidkare mot en avgift till varumärkesägaren, i det här fallet STF. Skärgårdsenheten betalar dem 20 kronor per gästnatt.

– Vi gick med 2013, men började inte märka något resultat förrän förra året, och nu ser vi ännu mer, säger Carina Sjölin.

Allra mest ökade beläggningen på vandrarhemmet i Rönnskär. Förra året bodde 24 av skärgårdsgästerna på vandrarhemmet. Under maj och juni i år har 155 turister bott där.

– Dels är det många par som åker, och för dem är det billigare att hyra ett tvåbäddsrum än en hel stuga. Dessutom har vi byggt en bastu och en relax där sedan förra året, så nu kommer även lokalbefolkningen till Rönnskär, säger Carina Sjölin.

När det gäller skärgårdsturerna har paketresan till Albertina hittills haft 112 passagerare. Förra året åkte 122 personer med båten, men den har 6 turer kvar att åka i år. Däremot är spontanåken färre än förra året. Lite grand har ändå regnet påverkat.

– Till Stenö-Quizzen har jag inga siffror än, men där är det en minskning, och det tror jag absolut beror på vädret. Vi har också fått några avbokningar på grund av regnet. Jag tror att vi hade haft ännu fler gäster om det hade varit varmt och soligt. Många väntar med att boka tills de vet hur vädret blir, säger Carina Sjölin.

På Stenö havsbad och camping är det ungefär lika många turister som förra året.

– Men säsongen har skjutits fram lite. De var färre i början av våren, säger Jennie Eriksson som arbetar på campingen.

Däremot är det inte fullt på stranden.

– Många åker in till Söderhamn och frågar vad de kan titta på där. Det är också populärt att fiska, paddla kanot och kajak. Folk stannar dessutom kvar lite längre än förra sommaren. När det inte är lika varmt orkar de stanna längre, säger Jennie Eriksson.

Mer läsning

Annons