Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ronja, 17 år, vill ha ett tågvagnskafé på rälsen

/

Ronja Dudenhöfer brinner för en idé: ett mysigt och nostalgiskt kafé i form av en tågvagn på den gamla rälsen. Nu har hon lämnat in förslaget till kommunen.

Annons

Det var när Ronja Dudenhöfers klass hade utegympa vid den nedlagda tågrälsen i Söderhamn som idén kom. En massa folk passerade förbi, men det kändes ändå lite ödsligt och tomt.

– Då kom jag på att det är det perfekta läget till ett kafé på en tågvagn. Personligen skulle jag och mina vänner älska ett sådant kafé. Man skulle få en fin utsikt och rälsen skulle inte se så tom ut, vilket gör Söderhamn till en mysigare stad, säger hon.

Läs också: Många reaktioner på centrumplanen

Hon kollade på nätet om hon själv skulle kunna köpa en gammal tågvagn att placera på spåret till gamla Ostkustbanan, men bestämde sig sedan för att skicka förslaget till kommunen.

– Jag visste inte först om man fick lämna in ett förslag bara sådär. Jag tänkte att de har nog bättre saker för sig. Men sedan sa min syokonsulent att hon tyckte att jag skulle göra det, berättar hon.

Läs också: Kreativa idéer för centrum

Ronja Dudenhöfer menar att ett tågvagnskafé inte bara skulle vara ett mysigt och annorlunda fik, utan samtidigt ett litet museum om Söderhamns industrihistoria. Man skulle kunna hänga upp bilder och informativa texter på väggarna. Det skulle kunna ge ungdomar, som inte alltid är särskilt historieintresserade, en inblick i hur det var förr i tiden.

En el- och vattenledning måste nog byggas upp till rälsen, har hon tänkt ut. Och eftersom det är svårt att bygga in ett kök i ett litet tågvagn är en idé att köpa in mat från ett annat kafé i stan.

– Jag gillar äldre saker, det blir en historisk känsla och rälsen används ju inte. Jag hoppas att det blir någonting av det här, men man vet ju att det också är en ekonomisk grej för kommunen, säger hon.

Mer läsning

Annons