Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Röda Korset – en bråkig vän i nöden

/
  • Anna Carlstedt, ordförande för Röda Korset i Sverige, får 75 000 lokalt insamlade kronor av Helena Torstensson som är ordförande för Söderhamns lokala krets.

Gävleborgs Röda Korset-kretsar fick besök av Svenska Röda Korsets ordförande Anna Carlstedt. Kupan i Söderhamn överlämnade 75 000 kronor till nya insatser.
– Vi ska hjälpa men vi ska inte glömma att höras.

Annons

Anna Carlstedt är ny ordförande i Svenska Röda Korset, som har runt tusen lokala kretsar runt om i landet. Alla med hårt jobbande medlemmar och humanitära insatser i sikte. För att alla ska känna enighet och utbyta erfarenheter åker hon runt för att träffa lokala föreningar. Ambitionen är att "Ett Röda Kors".

– Inte varje dag vi får sådant besök. För oss som krets är det jätteroligt, säger Helena Torstensson, ordförande i Söderhamns Röda Kors-krets.

Läs också: Anne-Marie ser till att hjälpen når fram

Hon lämnade över 75 000 kronor till sin ordförande, pengar som jobbats in i Söderhamn. Var de nu ska göra nytta är inte klart, omkring 60 procent av medlen blir till hjälp där de behövs utomlands, resten i Sverige.

– Tanken är att hjälpa på plats. Varje land känner till var de behöver hjälp, vi lägger mest krut ute i världen och en liten del här hemma. Allt koordineras i Genève, säger Anna Carlstedt.

Läs också: Kupan i Ljusne kan bli flyktingboende

Hon säger också hon är stolt över organisationen, inte minst över att man ökat från 30 000 frivilliga till det dubbla sedan i somras. Det finns jobb att utföra på flera plan, betonar ordföranden.

– Vi ska göra skillnad för människor och samtidigt bråka om det. I Sverige kan man faktiskt både kritisera regeringen och ändå få mer stöd, säger Anna Carlstedt.

Även i Söderhamn har några nya personer beslutat att engagera sig i Röda Korset lokalt. I Söderhamn spinns skyddsnätet runt butiken Kupan.

– Vi är en mötesplats som ska vara öppen när folk vill mötas. Second hand-butiken är en motor som ger pengar till andra aktiviteter, säger Helena Torstensson.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här:

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons