Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rockig karusell

/

Rockbanden avlöser varandra på Verkstäderna.

Bastoner dunkar och drömmar om framtida vinster hägrar.

- Det här är grymt, säger Anton Forsberg.

Annons

Runt om i landet röjer band på scener under fredagskvällen i landets största musiktävling, Livekarusellen. På Verkstädernas scen hoppar The Blitz sångare Johan Bäckström i takt med stämbandens krafttag och publiken rockar gillande med.

- Det här är grymt. Det är jävligt roligt att åka runt och spela, säger bandets basist Anton Forsberg.

Tävlingen har sina anor i Östergötland redan 1987 under namnet Rockkarusellen. Studiefrämjandet lyfte tävlingen till riksnivå och nu spelar hundratals band varje år på scener runt om i landet i Livekarusellen.

Varje band spelar tre gånger på olika orter, det bästa bandet utses sedan av en jury och publiken. De vinnande banden möts sedan i en distriktstävling, där de vinnande banden går till en riksfinal i Stockholm.

Bror Törnell är musikansvarig på Studiefrämjandet som arrangerar tävlingen.

- I år är 583 band anmälda och alla spelar i kväll fredag. Det är skitbra. För mig är spelandet viktigast, tävlingen kommer i andra hand, säger han.

Han och medlemmarna i The Blitz tycker arrangemanget är proffsigt med en bra scen. Tider passas och soundcheck hålls på utsatta tider. Det ska vara så likt verkligheten som möjligt, det lär ungdomarna hur det fungerar, menar Bror Törnell.

Backstage är the Blitz nöjda med spelningen och drömmer redan om framtida framgångar.

- vi har ett sug att bli något. Målsättningen är att leva på spelandet. I drömmarna och viljan att bli något vill vi erövra världen, vi får väl se om det är möjligt, säger gitarristen Erik Eriksson.

Annons