Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Resecity tvingas stänga på Resecentrum

Det blir inget avtal mellan kommunen och Resecity.
Nu tyder allt på att all personlig turist- och reseinformation på Resecentrum försvinner.

Annons

Det blir ingen överenskommelse mellan kommunen och Resecity. Nu i mars stänger turistbyrån på Resecentrum och risken är överhängande att även Resecity slår igen.

- Jag tvingas med största sannolikhet att stänga kontoret, säger regionchef Ola Andersson.

Personalen på Resecity underrättades under onsdagsmorgonen. Det är två arbetstillfällen som berörs och nästa steg blir att inleda fackliga förhandlingar om tjänsterna, enligt Ola Andersson.

• Vad skulle kunna rädda kontoret?

- Jag vet inte, men så länge det är öppet är det öppet. Hoppet är det sista som överger en. Det är mitt skötebarn, men det är skillnad på om det är hjärnan eller hjärtat som styr. Det finns bara utrymme för ett kontor i en så här liten stad, säger han.

Överlevnaden för verksamheten på Resecentrum hängde på det eventuella avtalet med kommunen. Hotet om nedläggning har funnits under ett par år, enligt Ola Andersson.

Scenariot med ett dött Resecentrum verkar alltså bli verklighet. Den enda verksamhet som blir kvar i vänthallen är kiosken med servering.

- Det är tråkigt med ett dött resecentrum, men det är få städer i vår storlek där det är levande, säger kommunens informations- och marknadschef Tove Stenqvist.

Diskussioner har förts under några månader men parterna står långt från varandra. Resecity vill ha en ersättning på 117 000 kronor per år från kommunen för att upprätthålla en service till resenärer och turister. Kommunen erbjuder 15 000 kronor. Den ersättningen är tänkt att täcka upp turistsäsongen, juni, juli och augusti.

För kommunens del är det viktigt att turisterna åker ner på stan och inte stannar vid infarten, enligt Tove Stenqvist.

- Turister ska lockas in till city. Det är ett av kommunens inriktningsmål och en medveten satsning från vår sida, säger hon.

Mer läsning

Annons