Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rektorer tror på dialog

/

Länsstyrelsens kartläggning visar att det röks på nästan alla gymnasieskolgårdar i länet.

På Staffangymnasiet har man valt att strunta i förbudsskyltar. I stället satsar man på kommunikation.

Annons

Enligt tobakslagen är det förbjudet att röka på skolgården och inom skolans område. Men länsstyrelsens kartläggning visar att det ändå förekommer på majoriteten av gymnasiernas skolgårdar, närmare bestämt på 15 av 17 besökta skolor i Gävleborg.

– Inom skolans område försöker vi få bort rökningen, vi hänvisar eleverna som använder tobak till att göra det utanför skolans område. Och det fungerar hyfsat, visst förekommer det rökning på skolans område, men det är inte utbrett, säger rektor Fredrik Ebervik.

På runt hälften av gymnasieskolorna i länet saknas det förbudsskyltar mot rökning. Bland de skolor som inte skyltar om förbudet återfinns Staffangymnasiet. Fredrik Ebervik delar länsstyrelsens uppfattning om att det inte finns ett tydligt samband mellan avsaknad av information och rökning inom skolans område.

– Vi tycker att det är bättre att prata med eleverna i stället för att sätta upp skyltar, det är mer effektivt. Vi går igenom den policy som vi har, säger Fredrik Ebervik.

Tomas Hartikainen är chef för barn- och utbildningsförvaltningen, och har tidigare jobbat som gymnasiechef. Han tror att bättre information är rätt väg att gå för att få bukt med rökningen, men syftar i första hand inte på förbudsskyltar och dekaler.

– Egentligen handlar det mer om att tydligt avgränsa vad som är skolans område. När det gäller gymnasiet har vi anvisat platser för rökare, men då ligger det utanför skolområdet. Vi kan inte säga att man inte får, är man 18 år och myndig har man rätten att bestämma själv.

Han ser mer allvarligt på elever som röker på kommunens grundskolor.

– Grundskolan är något mer bekymmersamt, då det inte är lagligt. Jag vet att det förekommer på grundskolor, men det pågår ständigt ett förebyggande arbete för att se till att tobakslagen följs, säger Tomas Hartikainen.

Mer läsning

Annons